Kohus mõistis 22 inimest kelmustes süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart.
Pangakaart. Foto: SCANPIX

Tartu maakohus tunnistas reedel 22 inimest kokkuleppemenetluses süüdi aastatel 2007-2009 toime pandud kelmustes ja teistes kuritegudes ning karistas neid erineva rangusega karistustega.

21 süüdistatavat on mehed ja üks naine, nad on vanuses 22–44 eluaastat. Tõendamist leidis üle 200 kuriteoepisoodi, teatas Tartu kohtute pressiesindaja BNSile.

Ühe süüdistatava tunnistas kohus lisaks süüdi ka vahistatuna narkootilise aine tarvitamises, ühe kehalises väärkohtlemises ning ühe alkoholijoobes olles sõiduauto juhtimises, dokumendi võltsimises ja selle kasutamises. Tegemist on Saaremaa, Võru-, Põlva-, Tartu-, Harju- ja Jõgevamaa elanikega.

Pooltele süüdistatavatest mõistis kohus ühest aastast kuni kahe aasta ja nelja kuuni ulatuvad tingimisi vangistused 18 kuu kuni kolme aasta pikkuste katseaegadega. Enamus neist peavad katseajal alluma kriminaalhoolduse nõuetele.

Ülejäänud 11 süüdistatavale mõistis kohus karistused liidetult neile varasemate kohtuotsustega mõistetud karistustega, millega koos ulatuvad neile mõistetud vangistused enam kui ühest aastast kuni viie aasta ja kuue kuu pikkuste vangistusteni. Ühele liidetud karistustega süüdistatavale mõistis kohus vangistuse kolmeaastase katseajaga allutamisega kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Lisaks peavad süüdistatavad tasuma menetluskulud ning hüvitama kannatanutele kuritegudega tekitatud kahju.

«See on väga mahukas kriminaalasi. Prokuratuuri saadetud kohtueelse menetluse kokkuvõte on 184 lehekülge pikk. Tõendamist on leidnud üle 200 episoodi. Kohtueelse menetluse juhina kiidan väga Võru kriminaaltalituse politseiametnikke, kes on suure töö ära teinud,» sõnas Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Riita Serikova.

Algselt esitas prokuratuur kahtlustuse 35 inimesele, kellest viie osas eraldati materjalid iseseisvasse menetlusse ja kaheksa osas menetlus lõpetati erinevatel alustel.

Prokuratuur süüdistas kohtu ette astunud inimesi erinevate kuritegude toimepanemises aastatel 2007-2009. Kuritegusid panid nad toime nii üksi kui ka grupis. Kokku on selles kriminaalasjas 30 kannatanut, kelle hulgas on nii era- kui ka juriidilisi isikuid.

Suurem osa esitatud süüdistustest on seotud kelmuste toimepanemisega. Kasutades tuttavate või petetud isikute panga- ja paroolikaarte, vormistasid nad laene ning tellisid järelmaksuga erinevat kaupa.

«Tuletan veelkord meelde, et ei tasu oma panga- ja paroolikaarti usaldada isegi väga heale tuttavale või sugulasele. Samuti ei maksa uskuda jutte näiteks sellest, kuidas isik ei saa kasutada enda pangakontot palgaraha kättesaamiseks või tõotusi, kuidas ta ise täidab teise inimese nimel võetud kohustused. Vastasel juhul võidakse ühel hetkel teie usaldust kuritarvitada,» kommenteeris prokuröri abi Riita Serikova.

«Tuleb endale aru anda sellest, et kui keegi enda nimel sõlmib või lubab sõlmida lepingu, siis ainus kohustatud isik võlausaldaja ees ongi lepingujärgselt ta ise. Antud asjas ei kõhelnud kohtualused kuritarvitada perekonnaliikmete, tuttavate ega võhivõõraste usaldust. Kasutati kõikvõimalikke legende usalduse võitmiseks ning tekitati ühel juhul isegi üle saja tuhande kroonine, tavaliselt kümnetes tuhandetes kroonides mõõdetav võlakoorem,» lisas prokurör.

Vahel kasutasid süüdistatavad laenu taotledes ka enda andmeid. Päris paljude lepingute sõlmimisel kasutasid nad võltsitud konto väljavõtteid. «Sellist laadi kuritegusid pandi vahel toime mitu päeva järjest või lausa mitu päevas. Näiteks süüdistati kolme meest selles, et kolme päeva jooksul esitasid nad interneti vahendusel neli laenutaotlust, mille tulemusel saadi kokku üle 50 000 krooni, mis jagati omavahel,» ütles prokuröri abi Riita Serikova.

18 süüdistatavat, kellest kaheksa viibis kriminaalasja kohtusse saatmise ajal vanglas, on varem kriminaalkorras karistatud.

Tartu maakohtu otsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles