Haapsalu politseijaoskonna juht: politsei pidev kohalolek Lihulas pole vajalik

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu politseijaoskonna juht Margus Kaldma.
Haapsalu politseijaoskonna juht Margus Kaldma. Foto: Mihkel Maripuu

Haapsalu politseijaoskonna juhi Margus Kaldma sõnul pole Lihula ja Hanila piirkonnas politsei kohalolek ööpäevaringselt ja iga päev vajalik.

«Lihula ja Hanila valla õiguskorra ja väljakutsete analüüsist lähtuvalt ei ole seal 24/7 politsei kohalolu otstarbekas ega vajalik,» kinnitas Kaldma. Samas nentis ta, et oma piirkonnapolitseinik, kes elaks kohapeal ja kelle abiga saaks lahendatud paljud Lihula piirkonna probleemid, tuleks kasuks, kuna vahemaad on suured.

«Ajalooliselt oli Lihulas olemas politseipatrull – kaks ametnikku, kes teenindasid Lihula piirkonda normtundide piires ehk siis ühes kalendrikuus katsid nad ära kaheksa ööpäeva,» selgitas Kaldma. «Ülejäänud ajal teenindas Lihula piirkonna väljakutseid Haapsalust saadetud patrull.»

Ta lisas, et kohapeal paiknev patrull oleks kindlasti reageerimiskiiruse poolest otstarbekas, kuid sealne töökoormus ei ole selline, mis eeldaks 24/7 patrulli töölerakendamist. Praegu ei ole Haapsalu politseijaoskonnal ka sellist ressurssi.

«Mööda ei tohi minna faktist, et turvalisuse võtmes pole enam võimalik keskenduda vaid politseinike arvule,» rääkis Kaldma. «Politseinikke ei saa kunagi olema nii palju mitte üheski riigis, et oleks võimalik tagada turvalisust üksinda.»

Politsei saab tema sõnul olla keskne teadmiste allikas ja võrgustiku keskpunkt, kuid turvalisust, kaasaarvatud Lihulas, saab tagada ikka vaid koostöös kohalike võimuesindajatega, ettevõtjate, kolmanda sektori ja üksikisikutega.

Hetkel töötab Läänemaal piirkonnapolitseinikke seitse ja omavalitsusi on 12. Risti konstaablijaoskonnas töötab hetkel neli piirkonnapolitseinikku ja nad teenindavad üheksa omavalitsuse territooriumit. Haapsalu konstaablipiirkonnas kolm konstaablit ja kolm omavalitsust.

Kaks konkurssi piirkonnapolitseiniku leidmiseks on korraldatud ja need ei ole soovitud tulemust andnud. Lisaks sellele on proovitud ametikohale leida töötajat ka konkursiväliselt, kui ka see ei ole tulemust andnud. Uus konkurss avatakse 13. detsembril 2012.

«Konstaablipunkt on Lihulas avatud ka praegu, kuid vastuvõtuaegadel, ajal, mil Risti konstaablijaoskonna piirkonnapolitseinikud Lihula piirkonnas tööd teevad,» lisas Kaldma. «Tööpäevadel avatud konstaablipunkt saab Lihulas olemas siis, kui oleme sobiva inimese ametisse nimetanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles