Vaher: Lihulas käis konstaabli vastuvõtul 10 inimest aastas

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Ken-Marti Vaher.
Siseminister Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Siseminister Ken-Marti Vaher vastas riigikogu liikme Neeme Suure arupärimisele Lihula konstaablipunkti sulgemise kohta, et seal käis konstaabli vastuvõtul kümme inimest aastas.

Katmata konstaablipiirkondi Vaheri sõnul Eestis ei ole, sest piirkonnad teenindatakse konstaablijaoskonna teenistuses olevate politseiametnike poolt.

«Konstaabliteenuse kättesaadavuse osas lähtutakse põhimõttest, et kõik omavalitsused peavad olema kaetud nn vastutavate konstaablitega, kelle ülesanne on olla aktiivseks partneriks omavalitsusele,» teatas Vaher. «Kohapealne püsiv konstaabli olemasolu ei ole kõikidel juhtudel parim lahendus, sest see ei taga efektiivselt politsei ressursside kasutamist.»

«Näiteks konstaabel oleks sellisel juhul rakendatav tööpäeva raames 8 tundi päevas. Seega jääks siiski 16 tundi ööpäevast katmata,» selgitas minister. «Turvalisust loob oluliselt rohkem analüüsipõhine ja tegelikele vajadustele vastav ööpäevaringne politseiteenuse kättesaadavus.»

Seda kinnitab tema sõnul senine praktika piirkondliku politseitöö osas.

«Kui võtta näiteks Lihula, siis politsei poolt edastatud andmete alusel vastuvõtupäevadel kodanikke peaaegu ei käi. Tulevad need, kes on konstaabli poolt menetluste raames välja kutsutud,» märkis Vaher. «Politsei sõnade kohaselt käis vastuvõtul viimati üks inimene kuu aega tagasi. Enne ja pärast seda ei ole vastuvõtuajal sinna kedagi tulnud. Ajal, mil konstaablipunktis töötas kella 8st 16.30ni menetleja kuni 26. novembrini, käis konstaabli vastuvõtul aastas ca 10 inimest.»

Nimetatud fakt näitab Vaheri hinnangul seda, et kohapeal statsionaarse konstaablipunkti olemasolu ei ole primaarne õiguskorda muutev tegur.

«Vajalik on paindlik probleemikeskne politsei paigutus, sealhulgas patrullimine ja proaktiivne tegelemine probleemsete valdkondadega,» selgitas ta. «Oluline on tagada analüüsipõhine politseijõudude väljapanek lähtuvalt ressursist ja õiguskorrast. Väga tähtis on tihe koostöö omavalitsustega, et saada head tagasisidet ja teha koostööd selleks, et ennetada korrarikkumiste toimepanemist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles