Land: kõrgharidusreformi eesmärgid olid ilmselgelt õiged

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Land
Tiit Land Foto: Peeter Langovits

Tallinna ülikooli rektori Tiit Landi hinnangul on vara hinnata, kas kõrgharidusreform on õnnestunud või mitte, kuid reformie eesmärgid olid tema hinnangul ilmselgelt õiged.

«Kui me vaatame praegust süsteemi, mis kehtib veel kuni järgmise aasta 1. augustini, siis kõrghariduse rahastamine oli ennekõike suunatud masside tootmisele ehk siis kvantiteedile, aga mitte kvaliteedile,» ütles Land intervjuus BNSile. «Kui ülikoole rahastati selle järgi, kui palju nad riigile toodavad mingeid spetsialiste , kas siis kolmeaastase bakalaureusega või magistrikraadiga inimesi, siis see oli puhtalt arv. Kvaliteet ei omanud seal mingit tähtsust,» sõnas Land.

Kas kõrgharidusreformi võib lugeda õnnestunuks või mitte, seda näitab Landi hinnangul aeg. «Täiesti kindlasti kui ülikooli rahastamine riigi poolt saab olema sõltuvuses kvaliteediindikaatoritest, siis ma ei näe põhjust, miks see süsteem peaks ebaõnnestuma,» sõnas Land.

Kuumem teema kõrgharidusreformiga seoses on Tallinna ülikooli jaoks Landi sõnul vastutusvaldkondade kõrgkoolide vahel ärajagamine, kuna ministeeriumi seisukoht on, et mingi kindla valdkonna eest peaks vastutama mingi kindel ülikool või kõrgkool. «Tallinna ülikooli seisukoht on, et mõttetu dubleerimine on raharaiskamine, aga näiteks sotsiaalteadustes, humanitaarteadustes, õigusteaduses monopolide tekitamine jällegi ei soodusta kvaliteeti,» ütles Land.

Landi sõnul on kõrgharidusreformi puhul oluline ka ülikoolide rahalise jätkusuutlikkuse tagamine. «Kuna tänasel päeval Eestis tervikuna natuke alla poole üliõpilastest maksab ise, siis edaspidi, kui ülikoolid ei võta vastu tudengeid, kes maksavad õppeteenustasu, kaob sellega ära üks osa ülikoolide tulubaasist,» ütles Land. «Riik on lubanud selle üleminekuaastate jooksul kompenseerida ja riigieelarves on selleks raha planeeritud. Loodame, et see niimoodi läheb,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles