Taavi Rõivas: pensionäridel võiks olla ka kinnisvarapension

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas (paremal) koos oma eelkäija Hanno Pevkuriga eelmisel nädalal sotsiaalministeeriumis ametit üle võtmas.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas (paremal) koos oma eelkäija Hanno Pevkuriga eelmisel nädalal sotsiaalministeeriumis ametit üle võtmas. Foto: Liis Treimann

Värske sotsiaalminister räägib intervjuus Postimehele, et üks asi, mis paljudel hingel, on see, et üksikute pensionäride olukord on tuntavalt raskem kui kahekesi olijatel.

Üks pension on vähem kui kaks!

Täpselt, kommunaalkulude jagamised jms. Suuri lahendusi leida on raske, aga mul on mõned mõtted. Näiteks ühte mõtet testisin ka Õismäe eakate peal. See on mujal maailmas levinud nn kinnisvarapension, mis on pensionilisa pensionäri oma kinnisvara tagatisel. Ta ei pea oma kinnisvara jätma teadmata pärijatele, vaid saab ise igakuiselt selle arvelt pensionilisa, mis aitaks näiteks kommunaalkulusid katta. Samas on tagatud, et ta saab oma kodus elada kuni elu lõpuni.

Mõtlete, et pank või kindlustusselts ostaks kinnisvara jupikaupa välja?

See võiks olla niisugune võimalus – täiesti vabatahtlik. Paljudel on ka umbusk selliste teenuste vastu.

See peab olema väga turvaliselt ja kindlustatult teostatav.

On ka variant, et esimeses etapis aitaks seda kas või riiklik Kredex korraldada. Sellest on seal ideena juttu olnud. Olen sellest mitmete eakate inimestega rääkinud ja mind üllatas, kui positiivselt sellesse suhtuti.

Mõte on siis selles, et pensionär ei pea kalli kinnisvara omanikuna virelema, et lõpuks oma korter lastele pärida jätta?

Ka see on täiesti tõsine küsimus. Paraku on üleminekuajal olnud nooremate inimeste stardipositsioon parem kui praegustel pensionäridel. Ka minu tunne on, et eakad ei pea ilmtingimata kinnisvarana midagi noortele pärandama. Saan emotsionaalselt aru, et paljude jaoks on see tähtis. Kui aga võtta põlvkonnana, siis minu ja minu vanemate põlvkonnal, kes on viiekümnendates, on tohutult tänuvõlga praegustele pensionäridele. Pigem on meie põlvkonna kohus oma vanemaid toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles