Teheran: Iraan ja suurriigid peavad vastasseisu lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Ali Akbar Salehi ajakirjanike piiramisrõngas.
Iraani välisminister Ali Akbar Salehi ajakirjanike piiramisrõngas. Foto: SCANPIX

Iraani välisminister ütles esmaspäeval, et saabunud on aeg lõpetada riigi tuumaprogrammi tõttu aastaid kestnud vastasseis lääneriikidega.

«Osapooled on jõudnud järeldusele, et nad peavad praegusest ummikseisust väljuma,» tõdes välisminister Ali Akbar Salehi uudisteagentuurile ISNA.

Iraaniga selle tuumaprogrammi üle kõnelusi pidavad suurriigid ütles novembri lõpus, et soovivad Teheraniga õige pea uue kõnelustevooru pidada.

Iraan pole sellele soovile ametlikku vastust veel andnud.

Juulis Moskvas peetud kõneluste eelmine voor lõppes läbimurdeta, Iraan lükkas tagasi ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmete USA, Suurbritannia, Hiina, Venemaa, Prantsusmaa ning lisaks veel Saksamaa (nn. P5+1) nõudmise osa oma tuumaprogrammist peatada ning taotles suurriikidelt vastutasuks riigile kehtestatud sanktsioonide leevendamist.

Salehi sõnul ei ole tal järgmise kõnelustevooru toimumise aja kohta informatsiooni. Välisminister avaldas siiski kõneluste jätkumise suhtes lootust.

Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nulandi sõnul on pall iraanlaste väljakupoolel. «Kui nad soovivad tagasi läbirääkimistelaua taha tulla, oleme me valmis nendega kõnelema, enne soovime me aga näha, kas neil on ka tõsi taga,» lisas Nuland.

Salehi sõnavõtt järgneb Iraani ja Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) mõne päeva eest lõppenud kõnelustele, milles lepiti kokku struktuurses lähenemises Teherani tuumaprogrammile. IAEA ja Iraan kavatsevad lähenemise viimistlemiseks 16. jaanuaril uuesti kohtuda.

«Lääneriikide ja Iraani vahelised kõnelused leiavad aset pärast Teherani ja IAEA läbirääkimisi ning selle sisuline tegevus lähtub kõnelustest IAEA-ga,» ütles Iraani parlamendi väliskomisjoni esimees Aladin Boroujerdi intervjuus telekanalile Al-Alam.

Iraani tuumaprogrammi puudutavad küsimused on riigi usuliidri ajatolla Ali Khamenei pädevuses, kelle esindaja kõrgemas riiklikus julgeolekunõukogus Saeed Jalili tegeleb suurriikidega kõneluste pidamisega.

Jalili büroo pole P5+1 formaadis võimalikku uut kõnelustevooru kommenteerinud
Ühendriikide esindaja IAEA juures Robert Wood hoiatas 29. novembril, et Washington kavatseb agentuuri survestada Iraani tuumaprogrammi küsimust taas kord ÜRO Julgeolekunõukogule edasi andma, kui Teheran ei ilmuta enne märtsi agentuuriga sisulise koostöö tegemise tahet.
Eelmisel nädalal külastasid Iraani IAEA relvainspektorid. Inspektoritele pakub muuhulgas huvi Parchini sõjaväekompleks.

IAEA on külastanud Parchini kompleksi kahel korral -- mõlemal korral 2005. aastal -- ning ütleb, et on saanud uut informatsiooni, mille valguses soovivad inspektorid Parchinisse naasta. Agentuuri sõnul on satelliidid tabanud Parchinis «ulatuslikku tegevust».

Väidetavad tuumatööd Parchinis on osa arvatavast tegevusest, mille IAEA võttis kokku 2011. aasta novembris avaldatud raportis.

Kuna suur osa IAEA andmetest pärineb välisriikide luureteenistustelt, ütleb Iraan, et see on kas võltsitud või ei ole tuumatöödega seotud.

IAEA süüdistab Iraani võime, et nood püüavad Parchini kompleksis teostatavate pinnasetöödega takistada inspektoreid arvatavatele tuumarelvatöödele jälile jõudmast.
Iraani ja IAEA vahelised kõnelused jätkuvad pärast mitmeid sel aastal nurjumisega lõppenud kohtumisi.

ÜRO ei ole seni dialoogis Iraaniga suutnud leida kinnitust, et kõik islamivabariigi tuumatööd toimuvad rahumeelsel eesmärgil, nagu Teheran ise ütleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles