Iirimaa plaanib seadustada abordi, kui ema elu on ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine novembris Dublinis toimunud meeleavaldusel Savita Halappanavari mälestuseks ja abordiseaduse muutmise toetuseks.
Naine novembris Dublinis toimunud meeleavaldusel Savita Halappanavari mälestuseks ja abordiseaduse muutmise toetuseks. Foto: SCANPIX

Iiri valitsus otsustas vaatamata usuorganisatsioonide jäigale vastuseisule täna toetada ettepanekut lubada riigi haiglates abortide sooritamine, kui naise elu on ohus.

Valitsus langetas otsuse pärast avalikkuse mitu nädalat kestnud survet, mis järgnes raseda naise surmale oktoobris Galway linnas. 31-aastasele India hambaarstile Savita Halappanavarile, kelle rasedus oli katkemas, ei tehtud hoolimata tema korduvatest palvetest aborti ja ta suri kolm päeva hiljem sepsisesse, kirjutas Financial Times.

Naise lesk väidab, et haigla meditsiinitöötajad ütlesid talle, et aborti ei saa teha, kuna Iirimaa on katoliiklik riik.

Iiri valitsus tahab nüüd seadusi muuta, et eemaldada juriidiline ebakindlus selle üle, millistel tingimustel tohivad arstid aborti sooritada, juhul kui naise elu on ohus.

Seaduseelnõu koostab uuel aastal Iiri parlamendi tervishoiukomisjon, seejärel peab selle heaks kiitma parlamendi alamkoda.

Abordiõigus on üks Iirimaa kõige lõhestavamaid küsimusi, selle üle on viimase 30 aasta jooksul riigis viis korda referendum korraldatud. Iirimaa on üks vaid kahest ELi liikmesmaast – teine on Malta –, kus naistele ei tohi aborti teha isegi siis, kui nende elu satub raseduse või haiguse tõttu ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles