Eestis on rohkem passi- kui ID-kaardi omanikke

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste passilembus ei näi taanduvat.
Eestlaste passilembus ei näi taanduvat. Foto: Raigo Pajula

Kuigi seaduse järgi peab igal Eesti kodanikul olema taskus isikutunnistus ehk ID-kaart, on   tegelikult rohkem passiomanikke.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti andmetel oli selle aasta 1. aprilli seisuga 854 675 Eesti kodanikul olemas kehtiv ID-kaart. Reisidokumendina väljastatav pass oli aga olemas 975 390 Eesti Vabariigi kodanikul.

Ka viimase kolme aasta andmed annavad kinnitust sellest, et inimesed taotlevad rohkem passe kui ID-kaarte.

Näiteks kolm aastat tagasi soovis ID-kaarti saada 94 000 inimest, passitaotluse esitas aga 122 000 kodanikku. Mullu olid need arvud vastavalt 98 200 ja 83 657.

ID-kaart on kohustuslik, pass mitte

Eesti kodaniku pass on reisidokument, mis on eeskätt vajalik juhul, kui reisitakse väljapoole Euroopa Liitu.

Igapäevane isikut tõendav dokument on ID-kaart, millega saab ka reisida Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna (EEA) liikmesriikides ning Šveitsis.

Kodakondsus- ja migratsiooniamet toonitab oma kodulehel, et isikut tõendavat dokumenti taotlema hakates tuleb esmajoones taotleda ID-kaarti. Vajadusel võib koos isikutunnistusega taotleda ka passi (reisidokumenti).

Vastavalt seadusele peab Eestis püsivalt elaval Eesti Vabariigi kodanikul olema
isikutunnistus (ID-kaart). Samuti peab ID-kaart olema Eestis kehtiva elamisloa või elamisõiguse alusel püsivalt elaval välismaalasel. ID-kaarti ei pea olema alla 15-aastastel lastel.

ID-kaardi kasutusvõimalused

ID-kaarti saab kasutada digiallkirja andmisel, e-hääletusel osalemiseks, internetipanka ja e-kooli sisenemisel. Mitmed ettevõtted, näiteks Eesti Gaas, Eesti Energia, EMT, Elion, pakuvad võimalust ID-kaardi abil e-teenindust kasutada.

Samuti on isikutunnistus kasutusel mitmes raamatukogus lugejapiletina ning kliendikaardina on see kasutusel mitmes kaupluses, näiteks Apollo raamatupoes. ID-kaardi tõttu on juba ajalooks saanud Eesti haigekassakaart. Lähitulevikus pole ka sõidukijuhtidel vaja juhilube kaasas kanda, vaid piisab ID-kaardist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles