Video: inimesed tormavad maailmalõpu ootuses Lõuna-Mehhikosse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded huvilised sõidavad Mehhikosse Yucatáni poolsaarele, kuna 21. detsembril saab läbi maiade 5125 aastat kestnud ajastu ja algab uus, vahendas Reutersi video.

Maiade kalendri lõpp on külvanud hirmu, kuna mõned ootavad lausa maailmalõppu. Teiste kinnitusel on tegemist lihtsalt ühe kalendritsükli lõpuga ja uue algusega.

Yucatáni poolsaarel Meridas elav Joe Tompkins rääkis, et maiad pole eriti huvitatud ega mures. Nad ütlevad, et see tähistab lihtsalt ühe ajastu lõppu ja uue algust, lisas ta.

«Ma tõesti loodan, et midagi ikka juhtuks, mingi ilmutus näiteks. Et juhtuks midagi huvitavat. Minu arvates leiab kõige huvitavam asi aset 21. detsembril, kui kõik uudishimulikud ja hullumeelsed tulevad maailma lõppu ootama.»

Maiadel on kalendritsükli lõpu tõttu pidustused, ühe paari pulmad olid avatud ka väliskülalistele. Pulmatseremoonia põhineb inimeste, looduse, universumi ja jumalate panteoni ühendamisel.

Pruut Luz del Carmen Gonzalez avaldas lootust, et tseremoonia aitas inimestel mõista maiade kultuuri ja et teistest rahvustest pärit inimesed saaks aru, et kes need maiad on ja mida nad antud kohas teevad.

Maiade tseremoonia viidi läbi ruudukujulise altari sees, kus nurkades olevad lilled tähistasid nelja ilmakaart ja mis kokku on emake Maa.

Mehhikos, Guatemalas, Hondurases, Belize’is ja El Salvadoris elab kokku ligi 7 miljonit etnilist maiat. Mehhikos näiteks elab valitsuse andmetel 800 000 inimest, kelle esimeseks keeleks on maiade dialekt.

Statistika järgi on maiade mõju ülekaalukas just Yucatáni poolsaarel, kus 60 protsenti elanikkonnast on etnilised maiad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles