Reporter.ee: uus seadus nõuab ka mopeedijuhilt juhiluba

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeed..
Mopeed.. Foto: Toomas Huik.

Uue liiklusseaduse eelnõu kohaselt peab ka mopeedi- ning rollerijuhtidel olema ette näidata juhiluba.


Mopeedi juhil peab tulevikus olema kas A või B-kategooria juhiluba, vahendas Reporter.ee.

Lisaks on oluliseks muudatuseks see, et lapsed ei tohi edaspidi enam mopeedidega sõita.

Samuti muutub kohustuslikuks mopeedide registreerimine ARKis, millega kaasneb kohustusliku liikluskindlustuse lepingu sõlmimise ja tehnoülevaatuse nõue.

«Seadused olid kindlasti juba ajale jalgu jäänud ja oluline on ka kontrollida rolleri- ja mopeedijuhtide oskusi ja teadmisi,» ütles majanduse- ja kommunikatsiooniministeeriumi liiklustalituse juhataja Priit Vene.

«Keerulisemaks muutub ka esmase juhiloa omanike elu. Kui nad on toime pannud mõne rikkumise, kus nende juhtimisõigus on kehtetuks muutunud, siis see toob kaasa ka nende juhiloa tühistamise ja nad peavad kõike otsast peale hakkama,» ütles Vene.

«Samas kaob ära juhiloa ja sõiduki registreerimistunnistuse kaasaskandmise kohustus. Lisaks ei nõuta ka sõiduki volituse kaasas kandmist,» rääkis Vene.

Alkoholijoobes juhtimise eest juhtimisõiguse peatamise osa on samuti differentseeritud. Vastavalt alkoholi kogusele veres peatatakse juhtimisõigus maksimaalselt kas 6 või 12 kuuks.

Välistatakse ka igasugune võimalus sõidutada last sõiduautos teda süles hoides ning see muudatus laieneb ka taksodele.

Seaduse võimaliku jõustumist annab aga veel siiski küllaltki kaua oodata.

Vene loodab, et järgmise aasta esimese poolaasta jooksul see seadusemuudatus jõustub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles