Viis maailma kõige ohtlikumat inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qassem Suleiman
Qassem Suleiman Foto: Wikipedia.org

Väljaanne Wired tegi nimekirja maailma viiest kõige ohtlikumast inimesest.

Aluseks võeti fakt, et neil persoonidel on olemas võim ja vahendid maailmakorra uppi löömiseks.

Esikohal on Iraani kindral Qassem Suleiman. Wiredi kinnitusel on Iraan praegu maailmas see paik, millest võib alguse saada uus maailmasõda.

Vaeses maaperekonnas 1957. aastal sündinud Suleiman on juhtinud 20 aastat al-Qudsi eliitluureüksust, mis on võrreldav USA Luure Keskagentuuriga (CIA). Kui USA püüab hävitada Iraani tuumaprogrammi, saab ta vastu al-Qudsi.

Suleimani võimu taga on Iraani usujuht ajatolla Ali Khameini, kes on nii-öelda hall kardinal ning kellel on rohkem võimu kui Iraani presidendil Mahmud Ahmadinejadil.

Naaberriik Iraak on Suleimani nimetanud Iraani kõige mõjuvõimsamaks isikuks. USA jaoks on ta terrorist.

Teisel kohal on Süüria president Bashar al-Assad. Süürias on alates möödunud aasta suvest toimunud kodusõda, mis ei näita lõppemise märke.

2011. aastal rahvarahutustest alguse saanud sõda on nõudnud juba 40 000 inimelu ning sajad tuhanded süürlased on kodudest põgenenud.

Rahvusvahelise surve tõttu on al-Assadi valitsus üsna raskes olukorras. Lääneriigid  kardavad samas, et Süürias lastakse käiku keemiarelvad. Viimati kasutati lahingutes keemiarelvi 1980. aastatel ja seda tegi Iraagi eksdiktaator Saddam Hussein.

Süüria seotus välisriikide äärmusrühmitustega nagu Liibanoni Hisbollah, võivad kaasa tuua selle, et Süüriast alanud sõda levib teistesse riikidesse.

Lääneriigid ei ole Süüria kriisi seni otse sekkunud. Kuid kui al-Assad laseb käiku midagi äärmuslikku, siis ei jää NATO-l ja lääneriikidel muud üle kui sekkuda.

Kolmas on Mehhiko narkoparun Joaquin «El Chapo» Guzman, kes on kurikuulsa Sinaloa kartelli juht. Tegemist olevat maailma kõige edukama narkosmugeldajaga. Mehhikos on Guzman tagaotsitavate nimekirjas esikohal.

Sinaloa kartell kasutas võistleva Zetas kartelli juhi Heriberto Lazcano surma ära. Erinevate allikate andmetel toodab Sinaloa kartell 40 – 60 protsenti kõikidest USAsse salakaubana viidavatest narkootikumidest, teenides aastas sellega kolm miljardit dollarit. Selle raha abil peab Guzman ülal ka oma eraarmeed.

Neljandal positsioonil on John Brennan. Brennan on USA presidendi Barack Obama terrorisminõunik ning teda peetakse USA valitsuse kõige «tapvamaks» meheks.

Ta on mees, kes koostab terroriorganisatsiooni Al-Qaeda vastu peetava salajase sõja plaanid.

Brennanit pakutakse ka Luure keskagentuuri (CIA) järgmiseks juhiks pärast David Petraeusi.

Viies on Egiptuse president Mohammed Morsi, kes esmalt tundus olevat rahvameelne demokraatia toetaja. Oma diktaatorliku poliitikaga on ta nüüd tekitanud uusi rahvarahutusi ja väljaastumisi.

Egiptusest loodetakse Lähis-Ida piirkonnas tasakaalu hoidvat maad. Egiptuse ja Iisraeli suhted on olnud keerulised, kuid seni on saadud läbi suuremate krahhideta.

Poliitikaasjatundjate sõnul võib Morsi ettearvamatu käitumine ja tegutsemine stabiilsuse ohtu seada ning piirkonnas võib lahvatada sõjategevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles