Ansip soovib, et rohkem arste käiks välismaal tööl

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip riigikogus
Peaminister Andrus Ansip riigikogus Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip avaldas riigikogus lootust, et üha enam arste käiks välismaal praktiseerimas, sest see annab Eesti meditsiinile teadmisi juurde.

Riigikogu liige Tarmo Tamm küsis peaministrilt, kas tal ei ole head valemit, et teha nii, et Eesti arstid jääksid koju tööle ja need patsiendid mujalt Euroopast tuleksid Eesti haiglatesse ravile.

Ansip leidis, et küllap lähematel aastatel jätkuvad mõlemad tendentsid, nii Eesti arstide suundumine Eestist väljapoole tööle kui ka patsientide tulek Eesti haiglatesse. «Ma usun, et see esimene tendents puhtalt majanduslikel põhjustel väljapoole tööle asumise mõttes väheneb, kuid teadmiste hankimise tähenduses ma sooviksin, et see tendents pigem süveneks,» lisas peaminister.

«Eesti meditsiin on väga palju võitnud sellest, et meie arstid on mõnda aega saanud praktiseerida maailma tipphaiglates. On teatud ravivaldkonnad, mis on Eestis arenenud ainult seetõttu, et üks, kaks või kolm arsti on mõnda aega töötanud maailma tipphaiglates,» rääkis Ansip.

Ta tõi näiteks kehavälise viljastamise, mis on Andrei Sõritsa eestvedamisel jõudnud skeptitsismist riikliku viljatusraviprogrammini, samuti Hele Everausi ja luuüdi siirdamise arengu Eestis.

«Ma sooviksin, et Eesti inimestes, ka laiemalt, mitte ainult meditsiini valdkonnas, vaid ka laiemalt oleks tahtmist käia maailmas ja õppida seal. Ma soovin muidugi, et nad tuleksid koju tagasi ja rakendaks saadud teadmisi,» sõnas Ansip.

Samuti on tema hinnangul patsientide Eestisse tulekuga olukord aasta-aastalt järjest paremaks muutunud. «Kui Euroopa Liidus rakendub patsientide vaba liikumine, patsientidele võimalus saada ravi ükskõik missuguses riigis, siis ma usun, et Eesti arstid, Eesti meditsiinisüsteem on konkurentsivõimeline seda meditsiinilist abi ka teiste riikide kodanikele pakkuma.»

 «Ma tean seda, et näiteks meie hambaravikliinikutes on Soome, aga ka Lääne-Euroopa riikide patsientide osatähtsus kasvamas. See on meeldiv tendents ja ma arvan, et meie riik peaks tulevikus ka soodustama teistest riikidest Eestisse ravile tulekut,» ütles Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles