Ergma kinnitusel ootavad saadikupuutumatust ees muudatused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Toomas Huik / Postimees

Saadikupuutumatuse osas on lähiajal oodata seadusemuudatusi, kinnitas riigikogu spiiker Ene Ergma BNSile antud intervjuus.

«Saadikupuutumatuse teemat lahatakse praegu põhjalikult põhiseaduskomisjonis ja ma loodan, et nad jõuavad reaalse seadusemuudatuseni,» kinnitas Ergma.

Tema sõnul on tegu väga mitmetahulise küsimusega, mida ei saa väga lihtsalt lahti kirjutada. «Ma arvan, et on väga hea, et seda praegu nii põhjalikult lahatakse,» ütles ta.

Ergma nentis, et tema jaoks oli suureks üllatuseks õiguskantsler Indrek Tederi otsus, kui õiguskantsler tagastas riigiprokuratuurile Keskerakonda kuuluvatelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse võtmise taotlused.

«Selle aja jooksul, kui mina olen riigikogus olnud, on mitmel riigikogu liikmel saadikupuutumatus ära võetud. Selle tulemusena saab inimene end kohtus kaitsta ja kohus otsustab,» rääkis Ergma. «Jätta üles küsimused on palju halvem – nii jääb tunne, et midagi seal ikka oli.»

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul rikuti kriminaalasjas kahtlustatavate riigikogu liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi riigikogu nõusolekuta läbiotsimistega nende saadikupuutumatust, seetõttu tagastas õiguskantsler tänavu oktoobris riigiprokuratuurile Toobalilt ja Laasilt saadikupuutumatuse võtmise taotlused.

Õiguskantsler ei pea põhjendatuks 2011. aastast kehtestunud regulatsiooni, mille kohaselt võib riigikogu liikme kahtlustatavana kinni pidada ning tema suhtes kohaldada tõkendit, vara arestimist ning läbivaatust, kui selle kohta on saadud riigi peaprokuröri taotluse alusel õiguskantsleri nõusolek.

Õiguskantsleri ettepanekust tulenevalt algatas põhiseaduskomisjon kriminaalmenetluse seadustiku muutmise seaduse eelnõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles