Küsitlus: venemaalased ei ole naiste väeteenistuse vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelased valmistumas 9. mai pidustusteks.
Vene sõjaväelased valmistumas 9. mai pidustusteks. Foto: SCANPIX

Nelikümmend üheksa protsenti venemaalastest arvab, et naised võiksid vabatahtlikuna teenida armees, selgus portaali Superjob.ru korraldatud 1600 inimese intervjuu vastustest.

«Kui naine soovib oma elu siduda armeega, siis miks mitte anda talle selleks võimalus?» – meil kolkas pole tööd, ja naised võiksid armees töötada,» arutlevad venemaalased ankeedi vastustes.

43 protsenti küsitletutest (46 protsenti naistest ja 39 protsenti meestest) arvab, et armeeteenistus pole üldse naiste jaoks. Kõigest neli protsenti (kaheksa protsenti naistest ja üks protsent meestest) arvab, et armeeteenistus peaks naiste jaoks kohustuslik olema.

«Meil on võrdsus, las siis [naised] lähevad teenima»  ja «See teeks armee humaansemaks,» leiavad vastajad.

Meestest pooldab naiste väeteenistust 27 protsenti. Samas suurem osa (59 protsenti) võimalikest naiskutsealustest (vanuses 18- 27 aastat) ei soovi armees teenida.

«Mul on mees ja väike tütar – see on armeest keerulisem!» ja «Praegu on elu nii huvitav, lihtsalt pole aega!«, aga ka «Naised peavad sünnitama ja lapsi kasvatama,» vastasid naised.

Ajaleht Izvestija kirjutas varem, et kõlblike kutsealuste vähesuse tõttu on riigiduumas otsustatud ette valmistada eelnõu, mis lubab kutsuda naisi armeeteenistusse üheks aastaks. Eelnõu autorid tahavad eeskujuks tuua Iisraeli armee, kus teenivad mõlema sugupoole esindajad, teatas lehele riigiduuma SRÜ asjade komitee asejuhataja Tatjana Moskaljova.

Moskaljova idee kohaselt saaksid ka neiud 18-aastaseks saamise puhul kutse sõjakomissariaati nagu noormehed. «Kui neiu saab [sõjakomissariaadilt] kutse, siis võib ta ise otsustada, kas minna sõjaväkke või mitte,» selgitas Moskaljova.

Naised tohivad praegu Vene armees teenida vabatahtlikuna – teenindava personalina, aga ka lepingu alusel ohvitseride, seersantide või sõduritena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles