Europol: islamiterorristid püsivad Euroopas aktiivsed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terroristid tegutsevad osavalt ka  internetiavarustes.
Terroristid tegutsevad osavalt ka internetiavarustes. Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Liidu maades tegutsevad islamiterroristid on endiselt aktiivsed, ehkki võimudel õnnestus mullu nurjata palju plaanimisel olnud rünnakuid, hoiatas täna ELi politseiagentuur Europol.


Europoli asedirektor Mariano Simancas kinnitas, et eelmisel aastal pandi toime vaid üks rünnak, mille taga nähakse islamisisse - seegi oli enneaegselt vallandunud pommiplahvatus ühes Briti restoranis, kus sai surma vaid terrorist ise, vahendas AFP.

«Kuid paljud plaanid nurjati,» rõhutas politseijuht, kes tõi konkreetseid näiteid juhtumitest Saksamaal ja Itaalias ning mainis ka kokku 187 terrorikahtlusega arreteeritud isikut Suurbritannias, Prantsusmaal ja Hispaanias.

Simancase sõnul on enamik neist meestest organiseerunud väikestesse autonoomsetesse, rakukestesse, mis tegutsevad iseseisvalt ja suudavad kiirelt asupaika vahetada. See on tema hinnangul väga murettekitav ilming. «Me räägime kodukootud terrorismist.»

Terrorirakukesi rahastatakse tihti heategevusühenduste kaudu ning nad on väga osavad kasutama kommunikatsiooni ja propaganda eesmärkidel ka internetti, hoiatas europolitsei asedirektor.

Europoli andmetel teatas eelmisel aastal terroristide sihikule sattumisest vaid seitse riiki, ent ohtu tunnetavad Simancase sõnul kõik. Samas, ehkki islamiterrorism on suureks mureks, panevad sagedamini rünnakuid toime siiski kohalikud separatistlikud liikumised.

515 mullusest rünnakust või rünnakuplaanist Euroopa Liidus kantakse tervelt 397 just separatistlike liikumiste arvele - neist 97 protsenti toimusid kahes riigis: Hispaanias ja Prantsusmaal. 13 liikmesriiki arreteerisid aga kokku 1009 isikut terrorismi pärast.

Europol märkis värskes ametlikus raportis, et kuigi mullu ei õnnestunud islamiterroristidel ühtegi rünnakut edukalt täide viia, püsib «nii islamistliku kui etnilis-rahvusliku ja separatistliku terrorismi oht kõrge».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles