Kultuuriministeerium saab viienda asekantsleri

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kultuuriministeerium saab järgmise aasta veebruarist viienda asekantsleri, kes hakkab tegelema õiguse ja varahalduse küsimustega.

Uue asekantsleri koha loomisega soovib kultuuriministeerium suurendada oma riigivara haldamise võimekust ja muuta ministeeriumi koordineeritavaid õigusloomeprotsesse senisest tõhusamaks. Uus asekantsler hakkab põhimääruse muudatuse kohaselt korraldama ministeeriumi valitsemisel oleva riigivara haldamist ning koordineerima ministeeriumi ja tema valitsemisalas olevate asutuste riigihankeprotsesse ja õigusloomet.

Kultuuriministeerium märkis muudatuse eelnõus, et ministeeriumi valitsemisalasse kuulub üks valitsusasutus ja 37 hallatavat asutust, lisaks neli avalik-õiguslikku juriidilist asutust ja 21 riigi asutatud sihtasutust. Hallatavate asutuste seas on 28 muuseumi, mille varade hulka kuulub hulgaliselt museaale ning millest enamik tegutseb eraldi kinnistul.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on kultuuriministeerium seega ühe suurima valitsemisala asutuste arvuga ministeerium ning seetõttu on ka ministeeriumi hallatava riigivara hulk suur. «Senine töökorraldus näitab, et nii finants- kui ka varahalduse küsimuste lahendamine ühe osakonna raames ei ole võimaldanud piisavalt keskenduda riigivaraga, valitsemisala investeeringutega ja varahaldusega seotud probleemidele. Sellest tulenevalt luuakse varahalduse tarbeks eraldi osakond, et muuta riigivara haldamisega seotud tegevused efektiivsemaks ja eesmärgipärasemaks,» lisas ministeerium.

Peale varahalduse osakonna, mis eraldatakse senisest finants- ja varahalduse osakonnast, läheb uue asekantsleri alluvusse ka õigusosakond, et suurendada ministeeriumi juhtivat rolli kultuurivaldkonna õigusloomes. Ministeeriumi kinnitusel võimaldab muudatus pöörata senisest rohkem tähelepanu ministeeriumi valitsemisala reguleerivate õigusaktide kaasajastamisele ja uute õigusaktide väljatöötamisele ning tagada ministeeriumi õigusloome ja muude õigusküsimuste vahetum side juhtkonna tasandiga.

Praegu on kultuuriministeeriumis ametis neli asekantslerit: kaunite kunstide asekantsler Ragnar Siil, kultuuriväärtuste asekantsler Anton Pärn, kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Anne-Ly Reimaa ja spordi asekantsler Tõnu Seil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles