Eestisse tuleb Lissaboni leppe esipõhjalaskja

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libertase partei asutaja Euroopas, iiri ärimees Declan Ganley.
Libertase partei asutaja Euroopas, iiri ärimees Declan Ganley. Foto: AP / Scanpix

Pühapäeval ja esmaspäeval külastab Eestit üle-euroopalise partei Libertas juht Declan Ganley, kes muuhulgas juhtis Iirimaal võidukalt hiljutist Lissaboni leppele «ei» ütlemise kampaaniat.


Declan Ganley kohtub Eestis kahe päeva jooksul Libertase partei Eesti haru kandidaatidega Euroopa Parlamendi valimistel, kohalike ärimeeste, poliitikute ja arvamusliidritega ning annab pressikonverentsi.

Libertas Eesti Erakonna esimehe Jaan Laasi sõnul plaanib partei kandideerida kohaliku nimekirjaga Euroopa Parlamendi valimistel.

Tema sõnul ei ole Declan Ganley ja Libertas liikumine euroskeptilised, vaid eesmärk on Euroopa Liitu ning selle juhtimist reformida - näiteks tehti seda Lissaboni lepingut põhja lastes.

Hoolimata paljude riikide liidrite varasematest rahvahääletuse lubadustest, oli Iirimaa ainus liikmesriik, mis korraldas Lissaboni lepingu ratifitseerimiseks referendumi.

Iirimaal juhtis ei-kampaaniat Libertas eesotsas Declan Ganleyga. Ootamatult suure hääletajate arvuga lükkasid iirlased 2008. aasta juunis Lissaboni lepingu tagasi, mis tähendas, et leping ei jõustunud ELis kusagil.

Declan Ganley on 40-aastane Iiri ettevõtja, viimati tegutses ta ettevõtluses Rivada Networks juhataja ja tegevjuhina. Ta on olnud mitme Euroopa riigi valitsuse, sh Läti majandusnõunik. Ganley on Libertas.eu liikumise asutaja ja juht.

Libertas on üle-euroopaline partei, mis on pühendunud uue, demokraatliku ja avatud Euroopa Liidu kujundamisele. Libertase eesmärk on kandideerida kõigis Euroopa Liidu riikides 2009. aasta juuni europarlamendi valimistel.

Libertas sai alguse 2004. aastal mõttekojast, ühendusse kuulub täna üle Euroopa tuhandeid toetajaid kõikidest Euroopa Liidu liikmesriikidest. Praegu on üle-euroopaline partei registreeritud 11 Euroopa Liidu liikmesriigis ja ametlikult on kantud nimekirja üle 100 kandidaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles