Vene välisminister sõidab Põhja-Koreasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas Tšehhi otsust provokatsiooniks.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas Tšehhi otsust provokatsiooniks. Foto: AP / Scanpix

Vene valitsusallika teatel külastab Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov järgmisel nädalal Korea Rahvademokraatlikku Vabariiki.


Pinged Põhja-Korea ümber on viimastel nädalatel pidevalt kasvanud. Põhja-Korea juhtkonna nõudel lahkusid sel nädalal riigist Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) inspektorid, teatas Reuters.

Lisaks sellele on Põhja-Korea võimud otsustanud taaskäivitada tuumaprogrammi ja nõukogudeaegse Yongbyoni tuumarajatise ning teatanud desarmeerimiskõneluste boikoteerimisest.

Pyongyangi on pahane ÜRO Julgeolekunõukogu otsuse pärast, mis mõistis hukka kuu alguses toimunud Põhja-Korea kaugmaaraketi stardi.

Mittesiduvas avalduses mõistetakse selgelt hukka Põhja-Korea kaugmaaraketi Taepodong-2 katsetus ja tõdetakse, et see on üleastumine ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonist 1718, mis keelas Pyongyangil kaugmaarakettidega seotud tegevuse.

Teemal ei antud siiski välja resolutsiooni, nagu soovisid USA ja Jaapan, sest selle vastu seisid Venemaa ja Hiina. Põhja-Korea võimude väitel viisid nad möödunud pühapäeval kanderaketiga orbiidile rahuotstarbelise sidesatelliidi Kwanmyongsong 2.

Hiina Rahvavabariik soovib, et ÜRO peaks Pyongyangiga otsekõnelusi ning nende esindaja maailmaorganisatsiooni juures lisas, et Peking ei toeta uusi võimalikke Põhja-Korea vastaseid resolutsioone ja sanktsioone.

Ka Venemaa on reageerinud tagasihoidlikult, sest Lavrov on soovitanud korduvalt Põhja-Korea raketikatsetusest ennatlikke järeldusi mitte teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles