Ergma: poliitikute eetikakoodeks olgu väärtustepõhine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu spiiker Ene Ergma.
Riigikogu spiiker Ene Ergma. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu spiikri Ene Ergma sõnul peaks igasugune eetikakoodeks olema väärtustepõhine ja kui riigikogu liikmetele peab hakkama ette kirjutama käitumisnorme, siis ei peaks sellistel inimestel riigikokku asja olema.

«Mis puudutab eetikakoodeksit, siis mina olen selle poolt, et võiks kokku kirjutada poliitikute eetikakoodeksi, mis oleks väärtustepõhine,» rääkis Ergma BNSile antud intervjuus.

Paljud inimesed mõtlevad tema sõnul, et see peaks olema mingisugune käitumiskoodeks, kuid kõiki võimalikke käitumisi ei suuda keegi iial välja mõelda. «Kui on käitumiskoodeks, kas sinna peaks siis kirjutama sisse, et riigikogu liige ei tohi varastada võõraid kirju?» küsis Ergma ja leidis, et see oleks alandav.

Ergma kinnitusel praegu riigikogus küll tegeletakse koodeksi kirjutamisega, kuid tema jaoks on koodeks kirjutatud juba ammu. «See on see kuulus kümme käsku,» rääkis Ergma. «Kui võtta lähemast minevikust, siis ka näiteks kommunismiehitaja moraalikoodeksisse on sisse kirjutatud palju häid asju.»

Eetika küsimustega peaks tema hinnangul tegelema juba lapsepõlves, sest kõik algab kodusest kasvatusest. «Aga kui soovitada täiskasvanud inimesele, kes on jõudnud riigikokku, et ta peaks oma käitumise korrigeerimiseks eetikakoodeksit lugema, siis tasuks mõelda, kas neid inimesi on siia vaja,» leidis Ergma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles