Lavrov ei usu Assadi poliitilisse enesetappu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrovi sõnul ei usu ta, et Süüria keskvalitsus kasutaks keemiarelvi, kuna see tähendaks president Bashar al-Assadile poliitilist enesetappu.

«Ma ei usu, et Süüria kasutaks keemiarelvi,» ütles Lavrov Kremli inglisekeelsele propagandakanalile RT antud intervjuus, märkides, et Assad on Moskvale korduvalt kinnitanud, et ei kavanda sellise rünnaku läbi viimist, vahendas uudisteagentuur AFP.

«See oleks valitsusele poliitiline enesetapp, kui ta seda teeks,» lisas Lavrov, kes on ka varem korduvalt kinnitanud, et Süüria valitsuse keemiarelvad on kontrolli all. Lääneriigid eesotsas USAga kardavad aga, et need võivad Assadi režiimi langemise korral sattuda islamistide kätte.

Lavrovi sõnul kontrollivad Venemaa ametnikud Süüria keemiarelvade liikumist. «Iga kord kui me kuuleme kuulujutte või esile kerkinud infokillukesi selle kohta, et süürlased on teinud midagi keemiarelvadega, kontrollime seda kaks-kolm korda ja läheme otse valitsuse juurde ning saame iga kord kinnituse, et seda ei kasutata mingitel asjaoludel,» lisas Lavrov.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria presidenti võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

Venemaa ja Hiina on ÜRO Julgeolekunõukogus kasutanud korduvalt ka oma veto­õigust, et lükata tagasi lääneriikide koostatud resolutsioonid, mis nõuavad Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte.

Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi, kelle 21 kuud väldanud konflikt opositsiooniga on vaatlejate sõnul nõudnud vähemalt 44 000 elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles