Paavst kutsus jõululäkituses lõpetama verevalamine Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI.
Paavst Benedictus XVI. Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI kutsus täna oma jõululäkituses «Urbi et Orbi» («linnale ja maailmale») lõpetama verevalamine ja leidma poliitilist lahendust Süürias, puudutades ka teisi maailma konfliktipiirkondi.

«Maailmas on lootust... isegi kõige raskemal ajal ja kõige raskemas olukorras,» lausus ta ja palvetas, et «rahu tärkab Süüria rahva jaoks, mis on sügavalt haavatud ja lõhestunud konfliktist, mis ei säästa ka kõige kaitsetumaid ja lõikab süütuid ohvreid».

Peetri kiriku rõdul peetud kõnes, mida kuulasid miljonid inimesed kõikjal maailmas, kutsus paavst taas Süürias verevalamist lõpetama, humanitaarabile juurdepääsu tagama ja dialoogi pidama, et konfliktile poliitiline lahendus leida.

2011. aasta märtsis puhkenud ülestõusus on hukkunud üle 44 000 inimese, teatasid inimõiguslased eelmisel nädalal.

Peetri väljakule oli paavsti läkitust kogunenud kuulama üle 40 000 palveränduri.

Benedictus puudutas ka konflikte Aafrikas ja kutsus tagama usuvabaduse Hiinas ning tavapäraselt palus saavutama rahu Lähis-Idas.

Ta palvetas, et iisraellastel ja palestiinlasteks oleks «aastatepikkuse konflikti ja lõhestatuse järel vaprust otsusekindlalt läbirääkimiste teele minna».

Samuti palvetas ta rahu eest Nigeerias, kus islamistide rühmitus Boko Haram sageli kristlikke kirikuid ründab, ning Malis, kus islamistid on vallutanud suure osa riigi põhjaregioonist.

Hiinast kõneldes soovis paavst, et uus režiim «austaks religioonide panust», ning avaldas lootust, et uued liidrid «aitavad ehitada vennalikku ühiskonda sellele üllale rahvale ja kogu maailmale».

Kuigi Vatikani ja Hiina suhted on viimastel aastatel paranenud tänu Hiina katoliiklaste arvu kasvule, on neil endiselt erimeelsused selle üle, kellel on õigus preestreid ametisse pühitseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles