Raudse-Stelmachi kriminaalasi lõpes «sõna sõna vastu» olukorra tõttu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne.
Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne. Foto: Illustratsioon: Alari Paluots

Riigiprokuratuur lõpetas menetluse kriminaalasjas, milles endised IRLi liikmed Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach said pistisekahtlustuse seoses Tallinna Sadamale kuuluvate aktsiate müügiga, kuna osapoolte väidete kontrollimine olevat olnud tänaseks sisuliselt võimatu.

Menetluse alustamise ajendiks oli mullu 8. detsembril ajalehes Eesti Ekspress avaldatud artikkel «Ärimees: maksin Raudsele ja Stelmachile üle 600 000 krooni».

Artiklist ilmnes, et Vladimir Kleineri väidete kohaselt pakkusid AS Tallinna Sadam nõukogu liige Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach talle 2008. aasta talvel võimalust osta Tallinna Sadamale kuuluvaid AS Scantrans aktsiaid soodsatel tingimustel ning Kleineri väitel oli tema nõus selle eest Raudsele ja Stelmachile maksma 40 000 krooni ja lisaks edukustasu 1,8 miljonit krooni, millele lisandus käibemaks.

Stelmach olevat Kleinerile (viimase väitel) pakkunud, et Raudse abil on võimalik osta aktsiaid headel tingimustel, kuna Raudne saab teised Tallinna Sadama nõukogu liikmed nõusse ja omab juhtkonnas häid sidemeid. Stelmach olevat pakkunud Kleinerile, et vahendab aktsiate ostmist oma elukaaslase Liina Tamme konsultatsioonifirma OÜ Fox Trade kaudu, kellele siis mainitud summa tuleks töö eest üle kanda.

Kleineri väitel tasus ta pärast AS Scantrans aktsiate omandamist nõustamise eest OÜ-le Fox Trade 646 800 krooni, kuid ei saanud 2008. aastal aru, et tegemist oli pistise või altkäemaksuga, kuna eeldas, et juriidiliselt on kõik korras.

Vladimir Kleineri väitel olevat nad Igor Kleineriga tulnud pistiseteemalise avaldusega välja alles 2011.a. lõpus seetõttu, et nad analüüsisid 2011. aastal oma majandusolukorda ja leidsid, et nende majandustegevuse üheks ebaõnnestumise põhjuseks on kõnealune nõustamisteenuse osutamise leping, mis viis käibest raha välja.

Raudsele esitati kahtlustus ametiisiku poolt suures ulatuses pistise lubamisega nõustumises ja pistise võtmises. Raudne avaldas, et ei ole kuritegu toime pannud ja kasutas õigust keelduda ütluste andmisest.

Ka Stelmach, keda kahtlustati koos Liina Tammega Indrek Raudse teole kaasaaitamises, mis seisnes Igor Kleinerilt ning Vladimir Kleinerilt suures ulatuses pistise lubamisega nõustumises ja pistise vastuvõtmises, avaldas, et ei ole kuritegu toime pannud ja kasutas õigust keelduda ütluste andmisest.

Kriminaalmenetluse käigus otsiti läbi Raudse elukoht, tema juhitavate äriühingute ruumid ja tema kasutuses olevad sõiduautod. Samuti tehti läbiotsimine Stelmachi ja Igor Kleineri elukohtades ning AS-s Tallinna Sadam.

Lisaks eelpool mainitud isikutele, võeti ütlusi ka Tallinna Sadama esindajatelt, kes väidavad, et nende otsust aktsiaid müüa, pole Raudse poolt kuidagi mõjutatud ning kehva majandusnäitajatega ettevõtte aktsiate müümist oli arutatud ka varem.

Prokuratuur leiab, et Igor Kleineri ja Vladimir Kleineri kohtumisi Nikolai Stelmachi, Indrek Raudse ja Liina Tammega ei ole objektiivsel kujul talletatud ja muude tõendite abil on tänaseks toimunut kontrollida võimatu.

Prokuratuuri hinnangul on tekkinud «sõna sõna vastu» olukord ning pika ajavahemiku möödumine uuritavast teost uurimise alguseni on muutnud asjaolude ja kahtlustatavate tunnistuste ning tunnistaja väidete kontrollimise võimatuks.

«Paraku on seda otseselt tinginud Vladimir Kleineri ja Igor Kleineri mitmeaastane viivitamine võimalikust pistise andmisest teatamisel,» leitakse määruses.

Kleinerid on eeluurimisel väitnud, et üheks põhjuseks, miks nad nüüd leiavad, et tegelikult oli nõustamislepingu sõlmimise mõte anda pistist, oli asjaolu, et OÜ Fox Trade ja Nikolai Stelmachi ning Liina Tamme poolt neile faktiliselt nõustamisteenust ei osutatud.

Samas viitab prokuratuur, et ütluste järgi kohtus Stelmach nendega seoses AS-i Scantrans aktsiate ostmise võimaluse arutamisega mitmel korral ja koostas või aitas koostada 27. märtsil 2008. aastal ja sama aasta 21. aprillil kirjalikud ettepanekud fikseeritud hinnapakkumisega AS-le Tallinna Sadam.

«Seega ilmneb, et vähemalt mingis osas võis OÜ Fox Trade Nikolai Stelmachi kaudu osutada Kleineritele konsultatsiooniteenust ning nõuda teenuse osutamise eest tasu,» leitakse määruses.

Prokurör asus seisukohale, et kriminaalmenetlus tuleb lõpetada, kuna süüdistuse esitamiseks ei ole kuriteotunnuseid kinnitavad tõendid piisavad. Mitmeaastase ajavahemiku möödumine uuritavast teost uurimise alguseni on sisuliselt muutnud võimatuks kahtlustatavate Igor Kleineri ja Vladimir Kleineri väidete tõsikindla kontrollimise.

Prokurör on seega jõudnud veendumusele, et kuigi käesolevas episoodis kogutud tõendid olid piisavad kuriteokahtluse tekitamiseks, ei ole need küllaldased, et esitada ja põhistada süüdistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles