Lang: tulumaksusoodustuste süsteem pole mõistlik

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VAT Teater, «Fausti» proov
VAT Teater, «Fausti» proov Foto: Andres Haabu

Kultuuriminister Rein Lang leiab, et praegu kehtiv tulumaksusoodustuste süsteem ei ole kõige mõistlikum ning loodab, et järgmisel aastal tehakse sellele noorenduskuur.  

Valitsus otsustas tänasel istungil lisada uuest aastast tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute nimekirja 57 uut ühingut ja kustutada sealt 72 ühingut. Peaministri ülesannetes olev kaitseminister Urmas Reinsalu ütles valitsuse pressikonverentsil, et tegu on rutiinse otsusega, mida valitsus regulaarselt teeb.

Lang kommenteeris otsust sõnadega, et see pole saladus, et kultuuriministeeriumil ja rahandusministeeriumil on tulumaksusoodustuste teemal eriarvamused.

«Minu ja kultuuriministeeriumi seisukoht on kogu aeg olnud, et maksusüsteem ei saa olla takistuseks kultuurimetseenlusele. Nii et me väga loodame, et tulumaksuseadus läbib järgmisel aastal teatava noorenduskuuri selles küsimuses,» lootis Lang.

«See praegune nimekiri, kust arvatakse välja ja arvatakse sisse .. see protsess iseenesest pole kõige mõistlikum. Pealegi see avaliku huvi defineerimine ühe mingi komisjoni poolt teatavatel juhtudel hakkab muutuma tragikoomiliseks. Kui öeldakse, et näiteks mittetulundusühingu vormis tegutsevad teatrid nagu VAT Teater ja R.A.A.A.M ei tegutse avalikes huvides, siis minu vastuküsimus võiks olla, mis siis veel võiks olla avalik huvi?»

Lang arvas, et järgmisel aastal saavad need teemad debati käigus selgemaks.  

Seevastu teatripiletite käibemaksumäära langetamist Lang ei toetanud. «See on müüt, mis ka kultuuriinimeste hulgas levib, nagu oleks käibemaksumäär midagi tohutult abistavat kultuurile.» Tema sõnul ei muudaks käibemaksumäära vähendamine teatripileteid odavamaks.

Ta viitas kultuuriministeeriumi analüüsile raamatute käibemaksu kohta, milles leiti, et raamatute alandatud käibemaksumäärast võidavad ainult kaupmehed, see ei kanaliseeru autoritele. «See on keeruline süsteem, aga ma ise olen kindlalt seda usku, et müüt, et laseme käibemaksumäära alla, siis reaalselt piletihind muutub odavamaks, see ei vasta tõele.»

Rahandusminister Jürgen Ligi lisas: «Olgu see tulumaksu- või käibemaksusoodustus, see on sõelaga vee kandmine. Kui me tahame kultuuri toetada, siis selleks on parim viis täpselt suunatud rahastuskanalid, mitte köite või etenduse soosimine riigieelarve arvelt. Kõige ebatäpsem toetamise viis on maksusoodustus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles