Rannamäe: milleks ilmub kapo aastaraamat?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Rannamäe
Aarne Rannamäe

Rahvusringhäälingu ajakirjanik Aarne Rannamäe avaldas arvamust, et ei mõista, milleks üldse ilmub iga-aastaselt kaitsepolitsei aastaraamat, ent vastas hilisemas arutelus ise, et raamat näitab Eesti poliitilise eliidi tegelikke arvamusi.

Rannamäe tõdes Vikerraadio saates «Rahva teenrid», et kapo aastaraamat on frustreeriv raamat. «Ma tegelikult ei saa aru, milleks see raamat ilmub. Ma üldse ei vaidle vastu: ta on hästi tehtud, hästi koostatud, hästi loetav, ta on huvitav - sa võid ühe hingetõmbega läbi lugeda kaanest kaaneni. Aga tema eesmärk, kellele?»

Ajakirjanik Peeter Kaldre arvas, et seda raamatut loevad kindlasti poliitikud. «Meil käib ka lainetena see jutt avalikkusele, et miks me peame Venemaad kartma, Venemaa on demokraatia suunas astumas, hoiame ikka häid suhteid, arendame transiiti, laseme gaasijuhtme merepõhja rajada ja nii edasi. Kui nüüd kaitsepolitsei, mis on usaldusväärne asutus, on sellise teksti koostanud, siis see peaks inimestele selgeks tegema, millega tegelikult venemaa puhul tegu,» leidis Kaldre.

«Tegu on propagandaraamatuga,» leidis Rannamäe samas. «Aga ma arvan, et see ei ole mõeldud Eesti poliitikutele, vaid väljapoole Eestit - nii ida kui lääne poole, sest avab väga selgelt Eesti seisukohad ja Eesti arvamused.» Ta tõi võrdluse välisministeeriumi aastaraamatuga, kus on kõik libedalt ja ümaralt kirjas ja isegi Venemaa suunal rääkides ollakse äärmiselt diplomaatiline. «Siin põrutatakse täie rauaga ja see näitab Eesti poliitilise eliidi tegelikku suhtumist,» arvas Rannamäe.

Kaldre muigas, et kui Eesti julgeolekukontseptsioonis ripub juba mitu aastat tekst: «Nähtavas tulevikus ei näe ette otsest sõjalist ohtu Eestile,» siis kapo aastaraamatus on ohud kirjas kuupäevade kaupa: kohalikud valimised, energeetikaküsimused, Nord Stream jms.

«Kõik on jäetud loomulikult arusaadavatel põhjustel tõendusmaterjalideta, sest tõendusmaterjal lamab kaitsepolitsei seifides, aga järeldused on toodud välja ja sellisena on ta tõesti väga huvitav,» kiitis Rannamäe raamatut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles