Iraan mõistis USA ajakirjaniku kaheksaks aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roxana Saberi 2004. aastal.
Roxana Saberi 2004. aastal. Foto: AFP / Scanpix

Iraani revolutsioonikohus mõistis USA ja Iraani topeltkodakondsusega ajakirjaniku Roxana Saberi spionaažis süüdistatuna kaheksaks aastaks vangi, teatas täna naise sugulane.


«Roxana isa (Reza Saberi) teatas mulle, et ta mõisteti kaheksaks aastaks vangi,» ütles tundmatuks jääda soovinud sugulane AFP-le.

Ajakirjaniku advokaat Abdolsamad Khorramshahi kinnitas Reutersile, et Saberi mõisteti kaheksaks aastaks vangi ning et ta kavatseb otsuse edasi kaevata.

31-aastane Saberi on olnud jaanuarist alates kurikuulsas Evini vanglas Teheranis.

Naist süüdistati esmalt alkoholi ostmises ning märtsis juba kehtiva pressikaardita ajakirjanikuna töötamises. Selle kuu alguses teatasid võimud, et Saberi tegeleb ajakirjanikuks maskeerununa hoopis Iraani-vastase luuretegevusega.

Kohtuprotsess viidi läbi esmaspäeval kinniste uste taga. USA välisministeerium nimetas protsessi «vähem kui läbipaistvaks» ning märkis, et süüdistused naise vastu on alusetud.

Kohus langetas otsuse hoolimata USA president Barack Obama diplomaatilistest sammudest Iraani suunas.

Saberi isa on otsusest šokeeritud ning väidab, et tütrelt peteti välja ülestunnistus. «Roxana ütles mulle, et kui ta koostööd teeb, saab ta vangist välja,» ütles Reza Saberi AFP-le. «Ta on korduvalt eitanud oma süüd, kuid ilmselt ei pööranud nad sellele mingit tähelepanu. Oleme väga šokeeritud ja ei osanud seda üldse oodata. Eeldasime kuut kuud (kuuekuulist karistust – toim) ja siis armuandmist.»


Karistus on rängim, mis topeltkodakondsusega isikutele viimasel ajal Iraanis julgeolekusüüdistuste alusel on määratud. Mitmed USA-Iraani teadlased on viimastel aastatel samalaadse süüdistuse saanud, kuid mõne kuuga vanglast vabanenud.

Ühendriikides iraanlasest isa ja jaapanlannast ema tütrena sündinud Saberi tegi tööd USA National Public Radiole (NPR), BBC-le ja Fox Newsile. Ta elas Iraanis juba kuus aastat.

1997. aastal valiti Saberi Põhja-Dakota missiks ja oli Miss America missivõistlusel üks kümnest finalistist. Tal on kaks magistrikraadi ja on praegu omandamas kolmandat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles