Siseministeerium: PPA-l on vaja läbi vaadata oma juhtimismudel ja -korraldus

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi välja taatlemata kiirusemõõtja.
Selline nägi välja taatlemata kiirusemõõtja. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Siseministeerium lõpetas politsei- ja piirivalveameti (PPA) kiirusemõõdikute skandaalile järgnenud teenistusliku järelevalve, mille tulemusel selgusid puudused nii PPA sisekontrollis kui ka juhtimises. 

Teenistusliku järelevalve tulemusena selgunud probleemide lahendamiseks tegi siseministeerium PPA-le raportis konkreetsed ettepanekud. Ministeeriumi hinnangul tuleb PPA-l parandada sisekontrolli süsteemi, et see hõlmaks nii distsiplinaarmenetluse, kontrolli kui ka teenistusliku järelevalve läbiviimist ja juhendmaterjale.

Samuti peab PPA täiendama valdkondlike osakondade põhimäärusi ning ühtlustama prefektuurides teenistusliku järelevalve korraldamise ja läbiviimisega seonduvad regulatsioonid ja praktikad. Samas on PPA-l vaja läbi vaadata oma juhtimismudel ja -korraldus tervikuna, seisab ministeeriumi teates.

«PPA-s tuleb selgelt määratleda kontrolli, teenistusliku järelevalve ja distsiplinaarvõimu rakendamise vahelised seosed ning vastav töökorraldus. Sellekohase süsteemi väljatöötamise, rakendamise ja tulemuslikkuse eest vastutab asutuse juht,» ütles siseministeeriumi korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Leif Kalev.

Järelevalve tulemusena leidis siseministeerium, et PPA valdkondlik juhtimine pole piisavalt hästi korraldatud. «Asjaolu, et korrakaitsepolitsei juht ei osalenud Ida prefektuuris aset leidnud juhtumi menetlemises ega omanud sellekohast infot, näitab, et valdkondlikku juhtimist ei ole piisavas mahus ellu viidud.» Kalevi sõnul tuleb selle kõrvaldamiseks PPA-s korrastada valdkonna juhi ja prefekti tööjaotus ja vastutuse ulatus.

Siseministeeriumi hinnangul tuleb PPA-l muuta ka distsiplinaarmenetluse juhendit selliselt, et menetluse lõppotsuses väljenduks selgelt otsuse tegija tahe ning järelevalve ettepaneku täitmise üle.

Samuti tuleb anda õigus määrata distsiplinaarkaristusi peadirektorist madalama astme juhtidele.

Samas väärib märkimist, et PPA on järelevalve käigus selgunud probleemidega tegelenud. Muuhulgas on läbi viidud täiendav distsiplinaarmenetlus ja kinnitatud prefektide ametijuhendid.

Teenistusliku järelevalve kokkuvõttes esile toodud järeldustes ja ettepanekutes viidatud puudused tuleb kõrvaldada 1. märtsiks 2013. Puuduste kõrvaldamise eest vastutab PPA peadirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles