Ebaseadusliku kütuseveo kontrolliks kulus tänavu 80 000 eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt
Piiripunkt Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maksu- ja tolliameti süvendatud kütusekontrolli alustamiseks piiripunktides kulus ameti eelarvest ühekordne investeering 80 000 eurot, kuid üle kuu kuu kestnud tegevus on vähendanud märkimisväärselt ebaseaduslikku kütusevedu. Seetõttu kavatsetakse kütusekontrolliga jätkata ka järgmisel aastal.

Tänavu juunis kehtestas maksuamet rangema korra, lubades piiriületusel kaasa tuua vaid nii palju kütust, kui on vaja sõiduki sihtkohta jõudmiseks, ning maksuhaldurid asusid juunist alates jõuliselt piiriületajate kütusekoguseid kontrollima.

Maksuameti kinnitusel viidi kontrolli läbi eelkõige ameti olemasolevate ressurssidega, spetsiaalselt tehti algul vaid üks kulutus – umbes 80 000 euro eest osteti tollipunktidesse kolm uut kütusepumpa. Neid kasutatakse vajadusel üleliigse kütuse paagist välja pumpamiseks. «Kogukulude hulka kuulusid pumbad ise, tihedusemõõtjad, vastavad koolitused ja akrediteeringu saamine,» sõnas maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu.

Lisaks kavatseb amet hakata teravdatud tähelepanu pöörama ka salasigarettide sissetoomise takistamisele.

«Kindlasti plaanime kütusekontrollidega jätkata ka järgmisel aastal, sest käesoleva aasta kogemus näitas selgelt, kui suurt rolli ebaseaduslik kütusevedu piirijärjekordade tekkimisel mängis,» kinnitas Koidu.

Lisaks kavatseb amet hakata teravdatud tähelepanu pöörama ka salasigarettide sissetoomise takistamisele. «Näiteks praegu oleme me novembris Narva raudteejaamas väetisevagunist avastatud suure koguse salasigarettide tõttu võtnud tugevdatud kontrolli alla kaubarongid,» ütles Koidu.

«Samuti teeme juhuslikke reide koos piirivalvega nn rohelisel piiril, kus on viimasel ajal kõige rohkem salakaubaveole viitavaid juhtumeid olnud ja kus keskendume organiseeritud salakaubaveo takistamisele.»

«Nii-öelda pehme meetmena kavandame aasta algul salasigarettide vastast teavituskampaaniat peamiselt Ida-Virumaal ja ühes sellega ka muudame kontrollitaktikat nii tollipunktides kui sisemaal,»  lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles