Salakaubandus Eesti-Vene piiril: odav alkohol siia, kallis alkohol ja odavad riided sinna

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord Eesti-Vene piiril.
Järjekord Eesti-Vene piiril. Foto: Liis Treimann

Venemaalt tuuakse salakaubana Eestisse sigarette ja odavat alkoholi, sinna viiakse aga kalleid alkohoolseid jooke ja kasutatud riideid.


Nimelt on kallid alkohoolsed joogid (näiteks konjakid, viskid või veinid hinnaga alates 70 eurot pudel) Eestis odavamad, kui Venemaale seaduslikult sisse toodud alkohol, kirjutas MK-Estonia.

Venemaale minnes tohib eraisik kaasa võtta kuni kolm liitrit alkoholi ja kuni 50 kilo erinevaid kaupu, näiteks kasutatud rõivaid. Seda kõike vaid isiklikuks kasutamiseks.

MK-Estonia andmetel võib ühe pudeli kange alkoholi pealt teenida kümme eurot. Näiteks pudel 12-aastast Jamesoni viskit maksab Eestis umbes 35 eurot, Peterburi poodides algab sama viski hind 2100 rublast (umbes 53 eurot). Peterburi mustal turul maksab sama viskipudel 1800 rubla (45 eurot).

Salakaubavedajate ärile tuleb kasuks ka see, et inimesed ei usalda Venemaal kauplustest kalleid jooke osta, kartes sattuda ebakvaliteetse võltskauba peale. Eriti terav pidi probleem olema kallite importveinidega. Salakauba ostmisel on tõenäosus petta saada palju väiksem.

Kasutatud riiete Venemaale toimetamine käib aga nii. Riidekoorem tuuakse Narva kas mõnest Tallinna laost või saabub see Lätist või Leedust, kuhu on omakorda jõudnud Lääne-Euroopast. Narvas jagatakse riided laiali «kandjate» vahel, kes need umbes 35-kiloste kottidena jalgsi üle piiri tassivad. Sealjuures võib mõnesse riidekotti sattuda ka alkoholi, millest kandja ei pruugi üldse teadlik olla. Ivangorodis korjatakse kotid kokku, laaditakse autodesse viiakse Peterburisse, kus see müüakse kas turgudel või hulgiostjatele.

35 kilose koti üle piiri viimise eest makstakse vaid kaks-kolm eurot. Selle eest võib tagasiteel Ivangorodist osta liitri kanget alkoholi ja sigarette. Piirangutest hoolimata ostetakse tavaliselt terve plokk, sest halvimal juhul ootab ees vaid liigsete sigaretipakkide konfiskeerimine, kuid on olemas ka täiesti reaalne võimalus nendega üle piiri pääseda. Kui kõik hästi läheb, teenib kandja niimoodi veel viis-kuus eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles