Raidma: veteranide poliitika on kompleksne ja korralik kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma
Mati Raidma Foto: Peeter Langovits / Postimees

Parlamendi riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma hinnangul on kaitseväe veteranide poliitika kompleksne ja korralik kava, mis keskendub lisaks sotsiaalsetele tagatistele ka veteranide austamisele.

Raidma sõnas BNSile antud usutluses, et veteranide poliitika väljatöötamise algatus tuli eelmise riigikogu koosseisu riigikaitsekomisjoni poolt pärast tutvumist partnerriikide vastavate algatustega.

Riigikaitsekomisjoni esimees tõdes, et kogu Euroopas kerkis probleem üles koos Afganistani kriisiga. «Olemuslik probleem suure hulga vigastatutega ja missioonilt tulnutega kerkis üles seoses Afganistaniga ja seda mitte ainult Eestis, vaid ka näiteks Taanis ja Ühendkuningriigis, kes on meie lähimad võitluskaaslased Lõuna-Afganistanis,» sõnas ta.

«See [veteranidepoliitika] on tänase päeva nõue, millele tuli reageerida,» sõnas Raidma. «Eesti reageeris küllaltki adekvaatselt. Mul on väga hea meel, et Eestis võeti seda probleemi väga tõsiselt ning töötati välja korralik poliitika.»

Riigikaitsekomisjoni esimehe sõnul on missioonisõdurite ja vigastada saanud kaitseväelaste sotsiaalsete tagatistega tegeletud ka varem. Ta tõi esile paari aasta eest kaitseväeteenistuse seaduse muudatused, mis puudutasid eeskätte sotsiaalsete garantiide teemaplokki. «Protsess sai alguse kohtumistest missioonil vigastada saanud kaitseväelastega. Nendega arutades said probleemid kaardistatud ja seadustes vastavad muudatused tehtud,» rääkis ta.

«Veteranidepoliitika, mille rakendumine käivitub algaval aastal, on kompleksne dokument, mis ei tegele mitte ainult sotsiaalse poolega. See innustab ka ühiskonna mõistmist ja austust nende meeste ja naiste suhtes, kes kaugetes kriisikolletes Eesti nimel on tegutsenud,» ütles Raidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles