Netanyahu: Hamas võib läänekalda iga hetk enda kontrolli alla võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Hamas võib läänekaldal Mahmoud Abbasi juhitava Fatahi võimult tõrjuda, ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu eile.

Peaministri sõnul võib korduda 2007. aastal Gaza sektoris toimunu, kui Hamas pärast valimisvõitu Abbasi rühmituse Fatahi piirkonnast välja tõrjus ja seal ainuvõimu kehtestas.

«Kõik teavad, et Hamas võib iga hetk Palestiina omavalitsuses võimu üle võtta,» seisis Netanyahu büroo avalduses.

«Hamas võib seda teha pärast Iisraeli-Palestiina lepet, aga nad võivad seda teha ka enne niisugust lepet, nagu näitasid sündmused Gazas,» ütles juudiriigi valitsusjuht kolm nädalat enne valimisi.

«Seetõttu leian ma erinevalt nendest, kes soovitavad mul initsiatiivi haarata ja hakata järelandmisi tegema, et diplomaatilist protsessi tuleb vastutustundlikult ja kiirustamata suunata,» lisas Netanyahu varjamatult president Shimon Perest kritiseerides.

Peres ärgitas pühapäeval valitsust palestiinlastega kõnelusi jätkama, kuulutades Abbasi partneriks, kellega on võimalik kokkuleppele jõuda.

«Meile pole palju aega jäänud, peaksime kõnelema ka Hamasiga, kui nad vägivallast lahti ütlevad,» märkis president.

Iisraeli ja Palestiina kõnelused on olnud patiseisus alates 2010. aasta septembrist. Palestiinlased nõuavad nende jätkamise eeltingimusena seda, et Iisrael külmutaks okupeeritud aladel asundustegevuse. Juudiriigi seisukoht on, et kõnelusi tuleb jätkata ilma eeltingimusteta.

Euroopa Liidust (EL), Venemaast, ÜRO-st ja Ühendriikidest koosnev nn. Lähis-Ida kvartett nõuab Hamasilt Iisraeli tunnustamist, vägivallast lahtiütlemist ning lubadust austada olemasolevaid leppeid Palestiina ja Iisraeli vahel.

14. novembril puhkes Iisraeli ja Palestiina äärmusrühmituste vahel konflikt, kui juudiriigi õhurünnakus hukkus Hamasi sõjaline ülem Ahmed Jaabari ning järgnenud sõjategevuses sai surma 174 palestiinlast ja kuus iisraellast.

Pärast seda kui ÜRO Peaassamblee toetas ülekaalukalt maailmaorganisatsioonis Palestiina staatuse mitteliikmest vaatlejariigiks tõstmist, teatas Iisrael kavatsusest rajada Jeruusalemma idaossa ja selle lähedal paiknevasse asundusse 3000 uut kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles