Kaitseväelastele pannakse kokku uued kuivtoidupakid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe kuivtoidupakk
Kaitseväe kuivtoidupakk Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kaitseväe logistikakeskus valis riigihanke tulemusena välja neli ettevõtjat, kelle pakutavatest toodetest hakkab logistikakeskus komplekteerima kaitseväe kuivtoidupakke.

Logistikakeskus komplekteerib riigihanke võitnud Smarten Logistics AS, Kommivabrik OÜ, Eugesta Eesti AS ja Leibur AS toodetest kaheksa erinevat tüüpi 24 tunni, kaks erinevat tüüpi suurendatud toiteväärtusega 24 tunni, neli erinevat tüüpi ühe toidukorra ja neli erinevat tüüpi kahe toidukorra kuivtoidupakki.

«Meil on hea meel, et kuivtoidupakkide komplekteerimisel saame kasutada kodumaiste ettevõtete tooteid,» ütles kaitseväe logistikakeskuse haldusteenistuse toitlustusjaoskonna juhataja kohusetäitja Karin Repp. «Samas ei saa me avatud turu tingimustes neile dikteerida kuivõrd palju toodetest peab olema valmistatud Eestis ja seejuures kodumaisest toorainest.»

Riigihanke läbiviimisel lähtuti kaitseministri määrusega ette nähtud kaitseväelase toitlustamise päevaraha piirmäärast, milleks on 5,55 eurot ning ööpäevas tagatava toidu toiteväärtuse normist välitingimustes, milleks on 3700 - 4000 kcal või raskendatud välioludes 5000 kcal.

Samuti lähtuti arvestustest, et 24 tunni kuivtoidupakid peavad säilima vähemalt kolm aastat ning ühe ja kahe toidukorra pakid üheksa kuud. Ka võeti arvesse kaitseväelaste maitse-eelistusi, mis selgusid 2009. ja 2012. aastal logistikakeskuse poolt kaitseväes läbiviidud küsitlustest.

Ühe 24 tunni kuivtoidupaki maksimaalseks hinnaks kujuneb ligikaudu 16,65 eurot, ühe ja kahe toidukorra kuivtoidu paki hinnaks aga ligikaudu vastavalt 3,50 ja 5,50 eurot. Nelja aasta jooksul soetab Logistikakeskus toiduained kogusummas ligikaudu 8,5 miljonit eurot arvestusega, et aastas on vaja 100 000 24 tunni, 50 000 ühe toidukorra ja 50 000 kahe toidukorra kuivtoidupakki.

Läinud aasta suve lõpus väljakuulutatud riigihankel osales viis ettevõtjat. Lõplikul kujul kuivtoidupakid jõuavad kaitseväkke hiljemalt märtsi kuus.

Eesti kaitseväe esimene kuivtoidupakkide hange tehti 2008. aasta lõpus ning praegusel kujul komplekteeritud kuivtoidupakid võeti esmakordselt kasutusele 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles