Leht: Iisrael keelas Läänekaldal elavatel välismaalastel juudiriiki sisenemise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli piirivalvur kontrollib Petlemmas palestiina naise dokumente.
Iisraeli piirivalvur kontrollib Petlemmas palestiina naise dokumente. Foto: SCANPIX

Juudiriik kehtestas mullu novembris võõrriikide kodanikele, kes elavad ja töötavad Läänekaldal, sisenemiskeelu Iisraeli ja Ida-Jeruusalemma, kirjutas täna päevaleht Haaretz.

Avalikkust piirangute kohta ei informeeritud – Läänekaldal tegutsevad välismaalased said muudatustest teada oma turismiviisasid uuendades, kui leidsid sellelt templi sõnadega «Ainult Juudamaa ja Samaaria» (vastavalt Läänekalda lõuna- ja põhjaosa), kirjutab leht. Võõrriikide kodanikele, kes elavad Iisraelis või Läänekalda juudiasundustes, sarnaseid piiranguid aga ei ole.

Piirang puudutab muu seas palestiinlasi, kes sündisid Läänekaldal, kuid on pikka aega välismaal elanud, palestiinlaste välismaalastest abikaasasid ja Läänekaldal töötavaid välisõppejõude.

USA konsulaat Jeruusalemmas on piirangute pärast nördinud. Lehe teatel on need vastuolus varasemate kokkulepetega, mille kohaselt Iisrael lubas loobuda 2009. aasta suvel alanud praktikast sisestada osa lääneriikide kodanike passidesse templeid sõnadega «Ainult PO» (Palestiina Omavalitsus).

Kuigi Iisrael ei ole kunagi ametlikult teatanud selle poliitika muutusest, on seda viimase kahe aasta jooksul siiski harva kasutatud.

Haaretzi teatel tekitab Läänekaldalt lahkumise keeld piirangust mõjutatud välismaalastele mitmeid probleeme. Näiteks ei pääse õppejõud ligi Iisraelis paiknevatele arhiividele ja teadusasutustele ning välismaalased ei tohi juhtida Palestiina Omavalitsuse numbrimärkidega autosid. Samuti ei pääse nad oma riigi välisesindustesse Jeruusalemmas või Tel Avivis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles