Afgaani sõjapealik ähvardas tappa võimalikult palju NATO sõdureid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gulbuddin Hekmatyar
Gulbuddin Hekmatyar Foto: SCANPIX

Afganistani sõjapealik Gulbuddin Hekmatyar lubas täna ajalehes Daily Telegraph avaldatud intervjuus, et tapab nii enne NATO vägede väljaviimist 2014. aastal nii palju lääne sõdureid kui saab, kirjutab AFP.


Omal ajal ka Afganistani peaministri ametit pidanud Hekmatyar juhib tänapäeval riigi suuruselt teist mässuliste rühmitust Hezb-i-Islami. Tema sõnul annavad uued rünnakud hoiatuse teistele, kes soovivad Afganistani tungida.

Leht edastas küsimused mässuliste liidrile vahendaja abiga, vastus tuli video vormis.

USAs terroristide nimekirjas seisev Hekmatyar hoiatas, et Afganistani võib pärast NATO vägede lahkumist oodata verine kodusõda. «On tõsiasi, et valitsus on läbi kukkunud,» märkis ta. «Pärast 2014. aastat võib meil olla kohutav olukord, mida keegi ei oodanud.»

NATO plaanib 2014. aasta lõpuks välja õpetada 350 000 Afganistani rahvusarmee sõdurit, kellele julgeolekuvastutus riigis üle anda. Usaldust väljaõpetatavate vastu on aga kõvasti õõnestanud afgaani sõdurite nn siserünnakud, mille tagajärjel langes mullu üle 60 alliansi sõduri. Üleandmist on aeglustanud ka muud probleemid, näiteks afgaanide deserteerimine nende rahvusarmeest.

Hekmatyari väitel on 1990ndatel verise Kabuli piiramise tõttu kurikuulsaks saanud Hezb-i-Islami oma positsioone mõnevõrra pehmendanud, näiteks pole enam naistele hariduse andmise vastu. Tema sõnul peab rühmitus haridust vajalikuks nüüd nii tüdrukutele kui poistele, kuigi on vastu segaklassidele.

Samas sajatas sõjapealik ka Briti õhuväe koosseisus Apache’i helikopterite piloodina Afganistanis teenivat prints Harryt, väites, et too on teenistuse ajal purjus.

Viimast väidet kommenteerides märkis Briti kaitseministeerium, et on lihtsalt absurdne oletada, et troonipärimisjärjekorras kolmandal kohal seisev prints või üks kõik, kes teine, kes teenib kuninglikes õhujõududes võiks olla operatsioonide ajal purjus. «Ühendkuningriigi sõjaväelastele pole Afganistanis teenimise ajal alkoholi tarbimine lubatud mitte mingil juhul,» teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Hekmatyar oli Afganistani peaminister aastatel 1993-1994 ja 1996. Suurema osa ajast on ta aga siiski olnud mässuline võitleja, keda on aegajalt süüdistatud selles, et rohkemgi kui võõrvägesid, on ta tapnud teisi džihadiste ja sihilikult ka tsiviilisikuid. Väidetavalt kuulus ta 1990ndate alguses ka Osama bin Ladeni lähedaste kaastöötajate ringi. Tema võitlejatele omistatakse ka mitmete abitöötajate ja ajakirjanike tapmist.

Hekmatyari mässulisi on iseloomustatud ka kui jõudu, kes Nõukogude-Afganistani sõja ajal sai enda kätte küll kõvasti abiraha nii ameeriklastelt kui saudidelt, ei suutnud aga sellegipoolest võita ühtki olulist lahingut.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles