Paet jagas DASAdele mõeldud 900 000 eurot välismaale arenguabiks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär Hillary Clinton.
Välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

Välisministeerium otsustas maailmavaate sihtasutustele (MSAdele, endise nimega DASAdele) 2012. aastaks ette nähtud kuid kasutamata jäänud 900 000 eurot jagada välismaale arenguabiks. Näiteks läks riigieelarve raha Gruusia vanglatesse ja Moldova alaealiste kinnipidamissüsteemi. 

Sellise vastuse andis välisminister Urmas Paet (RE) aasta viimaseil päevil riigikogu liikme Marianne Mikko (SDE) järelpärimisele, kui viimane uuris, kui palju jääb seoses MSAde ärajäämisega riigile alles maksumaksja raha.

Mikko meenutas kirjas Paetile, et riigikogu loobus mullu mais edasi tegelemast Erakonnaseaduse muutmise seadusega, mistõttu MSAd jäid seadustamata. Nüüd peaks olema võimalik neile välisministeeriumi eelarves ette nähtud 900 000 eurot kokku hoida ja kasutada näiteks tänavuse riigieelarve puudujäägi vähendamiseks.

Alles ei jäänud aga sentigi

Paet selgitas, et tegi küll mullu riigikogu rahanduskomisjonile ettepaneku MSAdest üle jäävad 900 000 eurot riigikogu eelarvesse ümber tõsta ja muudes valdkondades laiali jagada, kuid see ei leidnud toetust.

Alles jäänud rahale tuli hakata omanikku otsima ja arenguabi täitis eesmärki kõige paremini. «Valitsus on seadnud eesmärgiks tõsta aastaks 2015 arengukoostöö raha osakaalu 0,17 protsendini RKPst, liikudes Euroopa Liidu soovitusliku panuse suunas, mis on 0,33 protsenti RKPst. Tänavu (2012. aastal – toim) oli Eestil see näitaja veel 0,11 protsenti,» põhjendas Paet.

Ministeerium otsustaski 900 000 eurot MSAde raha jagada 20 000 kuni 200 000 euro suuruste eraldistena kokku 14 algatuse vahel, mille hulgas olid valdavalt ÜRO abifondide programmid eri riikides. Näiteks läks 50 000 eurot Gruusia vanglasüsteemi läbipaistvuse ja efektiivsuse suurendamiseks ja samapalju ka alaealiste kinnipidamissüsteemi reformimiseks Moldovas.

Suurimad summad – 150 000 eurot ja 200 000 eurot - andis välisministeerium korruptsiooni vastu võitleva Transparency Internationali sekretariaadi ülalpidamiseks ja Afganistani haridussüsteemi ehitamiseks.

Rahanduskomisjonil pole aimugi

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester (IRL) ütles Postimehele, et 2012. aasta riigieelarves välisministeeriumile ette nähtud 900 000 eurot olid mittesihtotstarbelised vahendid demokraatia arendamiseks ja vastavalt seadusele otsustab nende kasutamise minister.

Sester möönis, et raha oleks võinud üle kanda ka järgmisesse aastasse või siis suunata riigi reservidesse. Sellest, et Paet raha juba välismaale jagas, polnud teadlik ei Sester ega komisjoni kuuluv Eiki Nestor (SDE). Mõlemad möönsid, et minister ei ole ilmselt seadust rikkunud.

Tänavuses, 2013. aasta riigieelarves MSAdeks ette nähtud kulurida kaotati ja alles jäänud 900 000 eurot liigutati välisministeeriumi eelarvest riigikogu kätte, kes otsustas detsembris jagada selle poliitilise katuserahana valdavalt omavalitsuste üksikobjektidele.

«See tähendab sisuliselt seda, et sel aastal MSAdega edasi ei minda. Kõik tegelevad teiste küsimustega, mis on seotud erakondade rahastamisega. See võtab kindlasti oma aja,» ütles rahanduskomisjoni liige Eiki Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles