Tšehhi esimesed presidendi otsevalimised võivad kaebuse tõttu edasi lükkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiks kandideerida sooviv ja kaebuse esitanud senaator Tomio Okamura.
Presidendiks kandideerida sooviv ja kaebuse esitanud senaator Tomio Okamura. Foto: SCANPIX

Tšehhi esimesed presidendi otsevalimised võidakse tagasilükatud kandidaadi kaebuse tõttu edasi lükata, ütles täna konstitutsioonikohtu esindaja.

«Konstitutsioonikohus tuleb reedel kokku ja kaalub kõiki võimalusi,» ütles kohtu pressiesindaja Vlastimil Göttinger ja lisas, et enne esmaspäeva ei ole otsust oodata.

«Ühtki tulemust ei saa välistada. Õiguslik olukord on üsna komplitseeritud.»

Kaebuse esitas presidendiks kandideerida soovinud senaator Tomio Okamura (40), kelle kandidatuur ühena kolmest reeglitele mittevastavuse tõttu tagasi lükati.

Tema hagi arutamise tõttu võivad valimised, mille esimene voor on kavas 11.- 12. jaanuaril ja teine kaks nädalat hiljem, edasi lükkuda.

Tokyos sündinud ettevõtja on kaheksa kandidaadi hulgas, kes soovivad saada Tšehhi presidendiks teist ametiaega lõpetava Václav Klausi asemel. Klausi teine viieaastane mandaat lõppeb 7. märtsil. Uus president on kolmas riigipea pärast Tšehhoslovakkia jagunemist Tšehhiks ja Slovakkiaks 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles