Riigi avaandmete portaal sai tagasilöögi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti.
Sülearvuti. Foto: Mihke Maripuu

Septembris avatud Eesti avaandmete portaalis pole alates uuest aastast enam võimalik saada mõistlikku ülevaadet Eesti omavalitsuste rahanduslikust seisust, kuna andmed arusaadavale kujule viinud rakendus muutus riigile tasuliseks ja rahandusministeerium alles kaalub selle ostmise mõttekust.

Riigi ja Elioni loodud avaandmete andmebaas koondab pidevalt endasse kõigi Eesti 226 omavalitsuse raamatupidamisandmed ja teeb need igaühele nähtavaks. Neli kuud on andmebaasi juures töötanud eraettevõtte Infovara OÜ omal algatusel loodud rakendus Läbipaistev Eesti Omavalitsus (LEO), mis tegi arvudest graafikud ja võimaldas KOVide finantsolukorda omavahel võrrelda.

Seeläbi sai külastaja näiteks hinnata, kui hästi tema koduomavalitsust juhitakse ning millele kulub tema maksuraha.

Aastavahetusel lõppes aga LEO aluseks oleva välismaise analüüsitarkvara QlikView litsents ja Infovara rakendust enam tasuta ei paku. Ilma selleta pole andmebaas aga muud, kui 11,3 miljoni rea pikkune kuiv andmejada, millest tähendusliku info saamine nõuab raamatupidaja teadmisi ja tundidepikkust tööd.

Ilma visuaalse pooleta pole andmebaas muud, kui 11,3 miljoni rea pikkune kuiv andmejada.

Infovara OÜ ärianalüüsi juht Andres Kukke ütles, et LEO oli pilootprojekt ning seda pakuti kahepoolsel kokkuleppel riigiga. Kuigi Infovara tahtnuks LEOga jätkata märtsini, lõpetas tarkvara omanik litsentsi aastavahetusel ja see oli ette teada juba septembris.

Litsentsi uuendamine maksaks riigile umbes 100 000 eurot, selle rentimine viieks aastaks aga 20 000. Nelja kuuga kogus LEO ligi 6000 unikaalset kasutajat.

Rahandusministeeriumi peaspetsialist Andrus Jõgi ütles, et riik kaalub võimalusi, kas ja kuidas LEO taastada. Nimelt on andmete visualiseerimine mugavusteenus, mida välisriikides pakuvad IT-ettevõtjad, kolmas sektor ja vabatahtlikud ise, ilma riigile kulusid toomata.

Samas näitasid andmebaasi esimesed kuud Jõgi sõnul, et ilma LEO või mõne analoogse rakenduseta on avaandmete kasutamine keeruline ja pole kindel, et Eestis sama hoogsalt vabatahtlikke rakendusi looma hakatakse.

Ministeerium tahab hankida rakenduse jaoks kuluva raha europrojektide abil kas tänavu või järgmisel eelarveperioodil ja seejärel korraldada riigihange. Kas ja millal avaandmete portaali kasutusväärtus taastub, Jõgi öelda ei osanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles