Kirikute nõukogu soovib kristlikele erakoolidele maksusoodustust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Katoliku kooli õpilased.
Tartu Katoliku kooli õpilased. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Kirikute Nõukogu pöördus siseministri poole palvega toetada mittetulunduslike ühenduste poolt peetavate kristlike eraüldhariduskoolide kandmist ja kuulumist tulumaksusoodustusega ühenduste nimekirja.

Kirikute nõukogu väljendab sügavat muret maksu- ja tolliameti poolt mullu tehtud otsuste üle, et Tallinna Toomkooli pidavat sihtasutust ei ole kantud tulumaksusoodustusega ühenduste nimekirja ning Tartu Katoliku kooli ja Püha Miikaeli kooli pidajad on saanud hoiatuse mittetulundusühingu väljaarvamiseks tulumaksusoodustusega ühenduste nimekirjast.

Tulumaksusoodustusega ühenduste nimekirja saamiseks peavad ühingud esitama maksu- ja tolliametile taotluse.

«Tulumaksuseaduse kohaselt on nimekirja saamise ja nimekirjas püsimise olulisteks eelduseks tegutsemine avalikes huvides ja heategevuslikult, kusjuures neid kaht eeldust tuleb alati vaadata koos,» selgitas ameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi. Ameti hinnangul mainitud kristlikud erakoolid nende tunnuste alla ei mahu.

Üks kriteerium avaliku huvi ja heategevuslikkuse hindamisel on tema sõnul näiteks ka see, kas ühing tegeleb hariduse andmisega tasu eest (pakub tasulisi teenuseid sarnaselt äriühingutega) või hariduskeskkonna toetamisega läbi oma tegevuste.

«Juhul, kui erakool pakuks oma teenuseid tasuta või sümboolse tasu eest, saaks teda käsitleda heategevuslikuna ning sobivana tulumaksusoodustusega nimekirja kandmiseks,» rääkis Liivamägi.

Nõukogu vaidleb vastu väitele, et kristlikud erapõhikoolid ei tegutse avalikes huvides ega heategevuslikena.

«Põhi- või gümnaasiumihariduse andmine riiklike õppekavade alusel on igal juhul tegutsemine avalikes huvides,» leiab nõukogu president Einar Soone pöördumises siseministeeriumile.

Tema sõnul ei saa nõustuda maksuameti seisukohaga nagu välistaks erakooli staatus juba olemuslikult tegutsemise avalikes huvides – erakoolid on läbi sisseastumiseksamite avatud igale soovijale nagu samalaadsed munitsipaal- ja riiklikud koolid.

Soone tõi näiteks Tallinna Muusikakeskkooli, kus vastuvõtul on lisakriteeriumid, mis aga ei välista selle kooli kuulumist avalikes huvides tegutsevate õppeasutuste hulka. Samas tuleb välja tuua, et tavakoolid ehk riigi- ja munitsipaalkoolid tulumaksusoodustusega nimekirja ei kuulu ja neile maksuvabalt annetusi teha ei saa.

Soone rõhutas, et nende kristlike erakoolide taga olevad mittetulunduslikud ühingud ei teeni kasumit, vaid finantsvahendid suunatakse kooli tegevuseks. Lisaks olevat õppemaks madalam kui äriühingutele kuuluvatel koolidel ning võimalus on saada õppemaksust vabastust.

Nüüd loodab kirikute nõukogu abi siseministrilt, kelle poole pöörduti palvega toetada mittetulunduslike ühenduste poolt peetavate kristlike eraüldhariduskoolide kandmist ja kuulumist tulumaksusoodustusega ühenduste nimekirja.

Tulumaksusoodustused

2011. aastal jäeti rahuldamata 3 üldhariduslikku kooli toetava ühingu taotlust tulumaksusoodustusega nimekirja saamiseks. Samal aastal ei kustutatud nimekirjast ühtegi üldhariduslikku erakooli pidavat ega üldhariduslikku kooli toetavat ühingut.

2012. aastal jäeti rahuldamata 4 ühingu taotlused, neist 2 üldhariduslikku erakooli pidavat ja 2 üldhariduslikku kooli toetavat isikut. Nimekirjast kustutati 1 üldhariduskooli toetav ühing (omal soovil, kuna ühing oli likvideerimisel).

2013. aasta 1. jaanuari seisuga ei rahuldatud 1 üldharidusliku erakooli ja 1 üldharidusliku kooli toetava ühingu taotlust ja kustutati nimekirjast erinevatel põhjustel 3 üldhariduslikku kooli toetavat ühingut.

Allikas: maksu- ja tolliamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles