Lääne-Eesti kulureid tuvastas enim rikkumisi Pärnumaal

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõlengu kustutamine.
Kulupõlengu kustutamine. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Laupäeval Lääne-Eesti kuues maakonnas läbi viidud kulureidil tuvastati enim rikkumisi Pärnumaal.

Lääne-Eesti päästekeskuse ja keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni  inspektorid viisid laupäeval 18. aprillil Lääne-Eesti kuues maakonnas läbi reidi, kus kontrolliti tuleohutusnõuete järgimist lõkete tegemisel ning kulupõletamise keelust üleastumisi, vahendas päästekeskuse pressiesindaja.

Reidil osalenud inspektorite sõnul on inimeste tuleohutusalane teadlikkus oluliselt kasvanud. Mitmete lõkete juures olid olemas esmased kustutusvahendid. Samuti leiti valmis pandud lõkkekohti, mida suure  tuulega ei oldud süüdatud.

Hoolimata tugevast tuulest ja külmast ilmast tuvastasid inspektorid kuues maakonnas rikkumisi, mis peamiselt seotud lõkete tegemisega. Üks  menetlus algatati Saaremaal ka seoses kulupõlenguga.

Raplamaal rikkumisi ei olnud ning inimesed olid tuleohutusnõuetest teadlikud. Reidi käigus ei leitud ühtegi kulupõlengut. Lõkked olid tehtud  nõuetekohaselt ning jälgitud oli kaugusi hoonetest ja metsast. Samuti olid lõkked tehtud tuulevaiksesse kohta ning levikuohtu ei olnud.

Läänemaal tuvastati üks rikkumine Martna vallas seoses majale liiga lähedale tehtud lõkkega. Inspektorid vestlesid lõkke tegijaga ohutusnõuetest ja olid sündmuskohal lõkke kustutamiseni. Rohkem rikkumisi ei tuvastatud.

Järvamaal Paide vallas Eivere külas algatati üks väärteomenetlus seoses hoonele liiga lähedale tehtud lõkkega. Ühele inimesele tehti suuline hoiatus, kuna lõkkease oli jäetud korralikult kustutamata ja järelevalveta.

Hiiumaal oli väljas tugev tuul, ühtegi lõket ega kulupõlengut ei leitud.

Saaremaal Kärla vallas Kogula külas põles hooldekodu juures kulu ja metsaalune pinnas ligemale kahel hektaril. Keskkonnainspektsiooni Saaremaa inspektorid algatasid antud sündmuse kohta väärteomenetluse. Edasise reidi käigus rikkumisi ei tuvastatud.

Pärnumaal algatati mitu väärteomenetlust. Audru vallas Lemmetsa külas oli tehtud kaks lõket ettevalmistamata kohale. Lisaks olid lõkked liiga lähedal metsale ning üks lõke oli tehtud lauavirnast vaid paari meetri kaugusele. Väljas oli tugev tuul ning lõkete juures puudusid esmased kustutusvahendid.

Paikuse vallas Silla külas leiti järelevalveta lõke, kus põletati olmejäätmeid ja autorehvi, keskkonnainspektsiooni Pärnumaa inspektorid algatasid menetluse seoses jäätmeseaduse rikkumisega. Päästjad kustutasid lõkke.

Tõstamaa vallas Kavaru külas ja Pärnus Rannapargis algatati  väärteomenetlused seoses järelevalveta põlenud lõketega

Lisaks tehti Pärnumaal mitmeid suulisi hoiatusi seoses lõketega. Enamasti puudusid lõkete juurest esmased kustutusvahendid või oli lõke jäetud järelevalveta. Ühel juhul oli lõke tehtud metsale liiga ligidale.

Sarnaseid reide on plaanis korraldada ka edaspidi.

Kulu põletamine on üle Eesti keelatud, keelust üleastujaid ootab kuni 18  000 kroonine rahatrahv. Samuti tuleb hüvitada tekitatud keskkonnakahju. Koldevälist lõket tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga oma krundi piires, ohutus kauguses metsast ja hoonetest. Lõke tuleb teha mittepõlevale  pinnasele ja lõkke juures peavad olema esmased tulekustutusvahendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles