Birmast ja Bangladeshist lahkus 13 000 paadipõgenikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birmast põgenenud moslemid New Delhis.
Birmast põgenenud moslemid New Delhis. Foto: SCANPIX

Birmast ja Bangladeshist lahkus möödunud aastal ligikaudu 13 000 paadipõgenikku, sajad leidsid ohtlikul merereisil otsa, ütles ÜRO põgenikeagentuur täna.


Põgenikevoolu põhjustas usuvägivald Birma lääneosas Arakani osariigis, kus budistide seas elab umbes 800 000 moslemitest arakani, keda võimud peavad illegaalseteks sisserändajateks Bangladeshist ega ole nõus neile kodakondsust andma. Riigitud arakanid põgenevad peamiselt Malaisiasse.

Teisel pool piiri Bangladeshis elab armetutes põgenikelaagrites veel mitu tuhat arakani.

«Meile on teada vähemalt 485 inimest, kes on uppunud või merel kadunuks jäänud,» ütles põgenikeagentuuri pressiesindaja Vivian Tan, kelle sõnul on tegelik hukkunute arv ilmselt palju kõrgem.

«Need arvud on väga murettekitavad. Tõik, et isegi naised ja lapsed riskivad üha sagedamini niisuguse reisiga, näitab Birma ja Bangladeshi arakanide süvenevat meeleheidet,» lisas Tan.

Möödunud aasta oktoobrist alates on merereisi ette võtnud üle 10 000 inimese, seda on märksa rohkem kui aasta varem samal ajal, ütles arakanide õiguste eest võitlev Arakani projekt. ÜRO hinnangul on arakanid üks enim tagakiusatud rahvaid maailmas.

Arakani projekti direktor Chris Lewa ütles, et põgenike koondarv ei sisalda Arakani osariigi pealinnast Sittwest lahkunuid, sest vabaühendusel ei ole võimalik neid jälgida. Sittwes elavad kümned tuhanded arakanid laagrites.

Oktoobris lõppeb mussoonvihmade periood ja tavaliselt algab siis iga-aastane väljaränne kipakates puupaatides Bengali lahest Malaisia suunas.

Lääne-Birmas Arakani osariigis on budistide ja moslemite usukokkupõrgetes alates juunist surma saanud vähemalt 180 inimest. Kodudest on põgenenud 110 000 peamiselt arakani rahvusest elanikku.

ÜRO põgenikeagentuur kutsub Birma naaberriike Arakanis lahvatanud kogukondliku vägivalla eest põgenejatele piiri avama.

Malaisiast on saanud arakani põgenike ainus lootus, kuna Bangladesh on piiri kinni pannud ning Tai ja Singapur keelduvad sellesse moslemi vähemusse kuuluva rahva esindajatele asüüli andmast.

Kuala Lumpuril on aga viimasel ajal hakanud põgeniketulva pärast mure tekkima ja Malaisia võimud on öelnud, et nende kannatus on katkemas, sest peavarju on antud juba 80 000 arakanile.

Indoneesia välisminister Marty Natalegawa ütles täna, et Jakarta annab Birma Arakani osariigile miljon dollarit humanitaarabi. Ta külastab Birmat esmaspäeval sealsete võimude kutsel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles