Tublimad ootavad tunnustamist

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane ja valge: vahvalt lahendatud avatud köök-elutuba.
Punane ja valge: vahvalt lahendatud avatud köök-elutuba. Foto: PRIIT GREPP Kodukiri

Veel kümme päeva saavad kõik huvilised osaleda lõppenud aasta kauneima kodu rahva lemmiku valimisel.

Eestimaal on kodukaunistamisest ammust aega lugu peetud. Eriti hoogustus see 1930ndatel, et siis aastakümneteks soikuda. Pärast iseseisvuse taastamist tunnustatakse igal aastal kodukonkurssidel ilusamaid ja huvitavamaid elamisi.

Jaanuari lõpus kuulutatakse 16. korda välja eelmise aasta kauneim kodu ja jagatakse kamaluga muid sisustusauhindu. Tänavu võistleb omavahel 70 kodu Eesti eri paigust, ning ajakirja Kodukiri peatoimetaja Malle Pajula sõnul jäi seekord uue suunana silma põhjamaiste heledate interjööride lembus.

«Valged seinad, kerge mööbel, hele puit, värvilaigud kvaliteetsete tekstiilidega, natuke vintage’it – sisustusviis, mida seostatakse Põhjamaadega, aga ka soe, kergelt boheemlik minimalism,» räägib Pajula. «Kui Kodukiri 20 aastat tagasi ilmumist alustas, avaldati seal fotosid peamiselt Soome ja Rootsi kodudest, mis olid toona meie unistuste kodu eeskujud. Nüüd, pärast erinevaid stiilikatsetusi, oleme siis selle unistuse täitnud.»

Pajula sõnul kohtab konkursikodudes, eriti noorte omades, järjest enam mõjutusi nendest maadest, kuhu eestlased on tööle läinud või muidu ringi reisinud. «Võõrsil olles külastatakse ka sisustuspoode või väljamüüke, paljudel on välja kujunenud lausa oma lemmikpoed, kus alati käiakse. Nii on jõudnud meie noorte kodudesse näiteks klassikalist Ameerika sisustuslaadi.»

Varasemast rohkem on osalejate seas ka naiselikult romantilisi kodusid, kuigi sel stiilil on Pajula väitel alati austajaid olnud.

Hele, lilleliste kangaste ja valge mööbliga kujundus on käepärane, palju saab ise õmmelda ja üle värvida. Ka meie keskmise hinnaklassiga sisustuspoed pakuvad selles osas laia valikut.

Arter esitleb valiku konkursil  «Aasta kodu 2012» finaali jõudnud kodudest. Oma poolehoidu võib igaüks väljendada aadressil www.aastakodu.ee/rahvalemmik kuni 15. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles