Saue vallas väärkoheldud lapsed jõudsid tagasi koju

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulude eel Saue vallas Tuula külas keset ööd avastatud väärkoheldud lapsed ajasid politsei, sotisaaltöötajad ja kiirabi omavahel vaidlema, et kelle (tegemata) töö ja mida teha, et edaspidi selliseid asju ei juhtuks. Tänas on lapsed siiski turvaliselt ema juures.

Vahetult enne jõulupühi sai kiirabi väljakutse Saue valda Tuula külla – 30. mees, pea puruks kukutud, purupurjus. Ei midagi erilist, võiks öelda, tavapärane pühadeaegne lugu. Kui kiirabi aga kella viie ajal öösel kohale jõudis, leiti sündmuspaigalt ka kaks väikest last, viiene ja kahene. Mees veritseva peahaavaga vedeles voodis – enam-vähem ka ainuke mööbliese korteris – lapsed paterdasid paljajalu ringi.

Kiirabiarst Mare Liiger meenutab, et kõige enam ehmatas teda see, et põrandal vonkles kulunud elektrijuhe, mõnes kohas isoleeriga mätsitud, mõnes kohas aga ka täitsa paljas, oleks lapsed sinna peale astunud võinuks saada surmava elektrilöögi. Kui pisem hakkas virisema, et tahab süüa, oli mees vanemale lapsele verise lutipudeli andnud ja käskinud köögis pudeli vett täis lasta. Kokkuvõttes šokeeriv pilt kuidas veedetakse jõule mõnes Eesti kodus.

Mare Liiger on emotsionaalne inimene ja värve kokku ei hoia, kõigest sellest kirjutas ta detailselt mõned päevad hiljem ka oma blogis. Blogi kommentaarides läkski vana aasta paaril viimasel päeval lahti tuline arutelu, kus sõna võtsid nii arstid, sotsiaaltöötajad, politsei, lõpuks isegi sotsiaalminister Taavi Rõivas. Asjaliku arutelu kõrval oli ka omavahelist süüdistamist, et kelle tegemata töö ja kuidas erinevad ametkonnad omavahel suheldud ei saa.

Ükski pilt, nii ka ülalkirjeldatud, ei ole päris mustvalge. Kõigepealt sellest, mis lastest edasi sai. Mõni tund hiljem pärast kiirabi lahkumist oli kohale jõudnud laste ema, kes viis lapsed ära. Ema käib 24-tunnistes vahetustes valvurina tööl ja elab lastega samas vallas, aga teises kohas. Seekord oli ta aga lapsed jätnud oma kunagise elukaaslase (seesama purjutaja) juurde hoiule. Rumal tegu, võib öelda, aga antud juhul siiski pigem erand kui tavapärane rutiin.

Saue valla lastekaitsespetsialist Sirli Sõstar-Peenra räägib, et see pere ei kuulu riskiperede sekka. Emal on töökoht, lapsed elavad koos emaga, vanem laps käib lasteaias, noorema järele vaatab ema tööl olles vanaema. Ei ole küll lust ja lillepidu, kitsukesed olud ja maakoha väikesed palgad, aga muidu on kõik siiski korras. Ainuke senine kokkupuude valla sotsiaaltöötajatega on olnud see, et ema taotles ja ka sai Saue valla poolt antavat kodus oleva lapse toetust.

«Rääkisin veel täna hommikul emaga ja väiksema lapsega,» ütleb lastekaitsespetsialist. «Täiesti normaalsed lapsed, nad ei ole riskipere, see on ülevõimendatud juhtum.» Tagantjärele tarkusena on ka ema šokeeritud ja lubanud, et enam ta oma lapsi endise elukaaslase juurde ei vii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles