Riigikogulased teevad Rahvakogusse parlamendis juba arutatud ettepanekuid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Korobeinik.
Andrei Korobeinik. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Täna esimest päeva avatud Rahvakogu veebilehel on oma ettepanekud kirja pannud ka poliitikud, kuid seni on nende sulest tulnud peamiselt riigikogus juba arutatud ja isegi heakskiidu saanud ideid.

«Teeme ettepaneku koostada poliitilise konkurentsi avatuna hoidmise kava,» kirjutas Rahvakogusse riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Andrei Korobeinik (RE), täpsustamata, kelle nimel ta sõna võtab.

Korobeinik pakub, et erakonna loomiseks vajaliku liikmete arvu piirangu võiks langetada 1000-lt 500 liikmeni ning püsiva riigieelarvelise toetuse võiks üldistel alustel jagada erakondadele, kes on saanud riigikogu valimistel 2,5 protsendi kuni 5 protsendi toetusele vastava rahvamandaadi.

Tegemist on Reformierakonna eelmise aasta ideedega, millest esimene on jätkuvalt põhiseaduskomisjoni laual, teine aga tänaseks leidnud komisjonis toetust ning saadetud koos mitmete teiste ettepanekutega eelnõuks vormistamiseks justiitsministeeriumile.

Teine põhiseaduskomisjoni liige Kajar Lember (SDE) tegi ettepaneku kehtestada valimiskampaaniatele rahaline ülempiir ja võimaldada erakondade rahastamise järelevalve komisjonil tellida auditeid erakondade ja üksikkandidaatide valimiskulude väljaselgitamiseks.

 «Ettepaneku /../ on sotsiaaldemokraadid esitanud mitmel korral ka eelnõuna riigikogus,» möönis Lember, «kuid siiani ei ole see kahjuks eelnõu staadiumist kaugemale jõudnud.» Viimati esitatud sotside eelnõus oli ülempiiri mahuks 400 000 eurot.

Lember jätab märkimata, et põhiseaduskomisjon on kõik nimetatud suunised heaks kiitnud ja saatnud eelnõuks vormistamiseks justiitsministeeriumile.

Kella 14ks oli Rahvakogusse sisestatud enam kui 70 ettepanekut, nende hulgas näiteks idee taastada surmanuhtlus ja legaliseerida Piirissaarel kanepi kasvatamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles