Teheranis suri aasta jooksul õhusaaste tõttu 4460 inimest

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane õhusaastest läbipaistmatu vaade Teherani siluetile.
Tänane õhusaastest läbipaistmatu vaade Teherani siluetile. Foto: SCANPIX

Aasta jooksul on õhusaaste tõttu Iraani pealinnas Teheranis surnud 4460 inimest, teatas kõrge tervishoiuametnik eile.

«Vaatlusalune periood algas eelmise aasta märtsis,» teatas eile riigitelevisioonis esinenud Iraani tervishoiuministri nõunik Hassan Aqajani.

Kaheksa miljoni elanikuga Teheranis on kõrge õhusaaste pidevaks nuhtluseks ning just õhusaaste tõttu pidid võimud linna juba teist korda kuu jooksul sulgema.

«Viimaste päevade jooksul on südameprobleemide tõttu Teherani haiglaid külastanud inimeste arv suurenenud 30 protsenti,» sõnas Aqajani.

Teherani õhusaaste peamiseks põhjustajaks on auto autos kinni olev liiklus, lisaks jäävad heitgaasid kahe mäe vahele kiilutud linna lõksu.

Reostust suurendab veelgi kodumaise madala kvaliteediga bensiini kasutamine – tegemist on sundvalikuga, sest Iraani kütuseimpordile kehtestas Lääs piirangud.

Teherani õhukvaliteedi jälgimiskeskuse juht Youssef Rashidi hoiatas eile, et Iraanis toodetud bensiin sisaldab rahvusvahelistest standarditest palju rohkem kantserogeenseid aineid.

«Euro 4 standardi põhjal peaks bensiinis olevate kantserogeenide hulk olema alla ühe protsendi, Iraani toodetud bensiinis on neid aga kahe ja kolme protsendi vahel,» sõnas Rashidi.

Lisaks on Iraani bensiinis Rashidi sõnul väävlit tavalisest kolm korda rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles