Obama esitas kaitseministri kandidaadiks Chuck Hageli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chuck Hagel ja Barack Obama.
Chuck Hagel ja Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama esitas esmaspäeval riigi järgmise kaitseministri kandidaadiks Chuck Hageli, vabariiklased ähvardavad, et tema ametissekinnitamise protsess ei tule lihtne.

President tõstis esile Hageli valmisolekut öelda seda, mida ta arvab.

«Chuck Hagel mõistab, et Ühendriikide väljavaated edu saavutada on suurimad, kui me seisame oma liitlaste kõrval ja tegutseme koos nendega,» ütles Obama Valges Majas avalikkusele uut kaitseministri kandidaati esitledes.

Obama sõnul pälvis Hagel tema ja paljude teiste demokraatide ja vabariiklaste lugupidamise sellega, et jäi erinevalt vabariikliku partei enamusest Iraagi sõda vastustavale seisukohale.

«Senatis koos teenides hakkasin ma imetlema tema julgust, otsustusvõimet ning valmidust oma arvamust avaldada isegi siis, kui tema seisukohad ei olnud populaarsed ning erinesid peavoolust,» lisas riigipea, kes soovib enda sõnul oma riikliku julgeoleku meeskonnas näha just niisuguste omadustega inimesi.

«Chuck on Ühendriikide patrioot, kes teab omal nahal, et sõda ei ole abstraktsioon ning me peaksime ameeriklasi sõtta saatma üksnes äärmisel vajadusel ja viimase abinõuna,» lausus Obama, viidates Hageli osalemisele Vietnami sõjas.

Kaitseministri kandidaat ütles oma koduosariigi Nebraska ajalehele The Lincoln Journal Star, et jutud tema Iisraeli-vastasusest ei vasta tõele ning viitas sellele, et ta pole senatis teenimise aja jooksul kordagi Iisraeli-vastaseid eelnõusid toetanud.

Hagel on teeninud kaks ametiaega Nebraska senaatorina. Ta nimetas endise presidendi George W. Bushi 2007. aasta Iraagis edu saavutamiseks tehtud strateegiamuudatust, millega suurendati toonases sõjakoldes Ühendriikide vägesid, Washingtoni suurimaks välispoliitiliseks veaks alates Vietnami sõjast. Hagel on kahelnud ka Iraani vastu suunatud sanktsioonide tõhususes.

Vabariiklased on lubanud oma erakonnakaaslase kaitseministriks nimetamise vastu võidelda. Erakonna tipp-poliitikud on süüdistanud teda Iisraeli-vastasuses ja sinisilmses suhtumises Iraani. Senati vabariiklaste vähemuse juht Mitch McConnell lubas Hagelit «ausat küsitleda nagu iga teise kandidaadi puhul».

President Barack Obama nimetas varem esmaspäeval Luure Keskagentuuri (CIA) järgmiseks juhiks senise terroritõrjejuhi John Brennani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles