Jaapan kutsus saartetüli tõttu välja Hiina suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina suursaadik Jaapanis Cheng Yonghua (vasakul) koos Jaapani välisministri  Koichiro Gembaga.
Hiina suursaadik Jaapanis Cheng Yonghua (vasakul) koos Jaapani välisministri Koichiro Gembaga. Foto: SCANPIX

Jaapan kutsus värske liberaaldemokraatide valitsuse ajal esimest korda vaibale riigis resideeruva Hiina suursaadiku, et protesteerida Hiina ametlike laevade kohalolu üle vaidlusaluste saarte lähistel.

Välisministeeriumi teatel anti Hiinale edasi sõnum, milles kutsuti Pekingit üles lõpetama laevade saatmine jaapanipäraselt Senkaku ja hiinapäraselt Diaoyu saarte lähistele, mida mõlemad riigid peavad endale kuuluvaks.

Jaapani asevälisminister Akitaka Saiki kohtus Hiina suursaadiku Cheng Yonghuaga Eesti aja järgi kell 4 teisipäeva öösel, avaldamaks rahulolematust Hiina tegevusega, seisis ministeeriumi pressiteates.

Viimati kutsuti Hiina suursaadik välja 13. detsembril, kuid siis oli võimul Jaapani Demokraatliku Partei (DPJ) valitsus Yoshihiko Noda juhtimisel. Toona ajendas selle vaidlusaluste saarte lähistel Jaapani suveräänsust rikkunud Hiina lennuk, mispeale Tokyo mobiliseeris osa oma hävitajatest.

Saiki ütles saadikule, et Hiina laevad tungisid Jaapani territoriaalvetesse ning olid seal liiga kaua, nõudes Pekingilt tulevikus niisuguste intsidentide vältimist, nähtus välisministeeriumi avaldusest.

Saadik vastas, et kuna saared kuuluvad Hiinale, ei saa suveräänsuse rikkumisest rääkida, kuid lubas protesti Pekingisse edastada, seisis Jaapani välisministeeriumi avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles