Õigusemõistjate põlvkond on vahetumas

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtu esimees Helve Särgava nendib, et kõige enam on kohtunikke puudu Virumaal. Harju maakohus otsib praegu kolme kohtunikku.
Harju maakohtu esimees Helve Särgava nendib, et kõige enam on kohtunikke puudu Virumaal. Harju maakohus otsib praegu kolme kohtunikku. Foto: Liis Treimann

Erasektor meelitab järjest enam potentsiaalseid uusi kohtunikke hea palga ja väiksemate piirangutega töö peale.

Kohtumajad otsivad viimasel ajal pidevalt uusi kohtunikke, sest suur osa seniseid õigusemõistjaid on jõudnud pensioniikka. Paraku ei jagu tihti neid, kes sooviksid seda kena palgaga, kuid rasket tööd teha ja oleksid selleks pädevad.

Kui hull siis asi on? Kas kohtunike põuast rääkimine on ajakirjanduslik liialdus? «Teatud piirkondade puhul mitte,» ütleb Harju maakohtu esimees Helve Särgava. Harju maakohtus vajatakse praegu kolme kohtunikku, sobiva inimese leidmine võtab tavaliselt aasta, vahel enamgi.  

Kohtunikega on kõige kitsam Viru piirkonnas, kus esimeseks takistuseks kohtunikuks tõusmisel saab see, et ei osata kõrgtasemel eesti keelt. Nii on Viru maakohtus mitmed kohtunikukonkursid luhtunud.

«Niisamuti – võibolla isegi natuke üllatavalt – on probleeme kohtunikukohtade täitmisega Tartus, kus on konkurssidel lihtsalt vähe huvilisi olnud,» tõdes värske justiitsminister Hanno Pevkur. Samasugune on probleem Pärnumaal.

Tema eelkäija, eelmine justiitsminister Kristen Michal tõdes, et kohtunike probleemiga puutus ta ametis olles palju kokku. Pidevalt oli käimas konkursse, enim koguni 18 konkurssi korraga, ja hoolimata pidevatest otsingutest ei õnnestunud sageli kohtuniku kohti täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles