Süüria kritiseeris lääneriike rahukava tagasilükkamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria Armee sõdurid vestlushoos enne rindele siirdumist Aleppos.
Vaba Süüria Armee sõdurid vestlushoos enne rindele siirdumist Aleppos. Foto: SCANPIX

Süüria informatsiooniminister arvustas rahvusvahelist kogukonda president Bashar al-Assadi rahukava tagasilükkamise eest.

Minister Omran al-Zoubi ütles, et Ühendriigid ja tema liitlased lükkasid Assadi rahualgatuse tagasi veel enne, kui see jõuti vastavatesse keeltesse tõlkida.

Zoubi tegi avalduse eile pärast valitsuse erakorralist istungit, mille käigus arutati presidendi esitatud rahukava.

Assad esitas pühapäeval peetud kõnes nägemuse peaaegu kaks aasta kestnud verise konflikti lõpetamisest.

Kolmepunktilise leppimisplaani esimeses järgus luuakse kontakt «kõigi lahendusest huvitatud sise- ja välismaiste jõudude» vahel.

Teises järgus korraldatakse Assadi valitsuse eesistumisel «laiapõhjalise rahvusliku dialoogi konverents» koostamaks harta, milles kinnitatakse Süüria suveräänsust ja terviklikkust ning sillutatakse teed riigi poliitilisele tulevikule. Seejärel tuleks Assadi sõnul panna harta rahvahääletusele ja korraldada parlamendivalimised. Presidendivalimisi ta ei maininud.

Plaani kolmandas järgus moodustakse uus valitsus, toimuks «rahvusliku lepituse konverents» ja kuulutatakse välja üldamnestia.

President ei ilmutanud oma kõnes valmisolekut tagasi astuda, vaid lubas läbi rääkida üksnes opositsioonirühmadega, mis ei ole lääne «orjad». Lisaks tõi Süüria riigipea rahu eeltingimusena välja selle, et lääneriigid peavad kõigepealt lõpetama opositsiooni relvastamise.
USA välisministeeriumi hinnangul on leppimisplaan täiesti reaalsusest irdunud, kasutu ja Assad peaks tagasi astuma.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles üleeile, et Assadi esitatud rahutingimused ei aita süüria rahva kohutavaid kannatusi lõpetada.

Assadi rahuplaani on tagasi lükanud ka Süüria opositsiooni ühendav Rahvuskoalitsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles