Riigiasutustele kolimisplaanid ei meeldi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeeriumi Tartusse kolides läks kaasa kolmandik töötajatest, nüüd on enamik ametnikest pärit Tartust või selle ümbrusest.
Haridusministeeriumi Tartusse kolides läks kaasa kolmandik töötajatest, nüüd on enamik ametnikest pärit Tartust või selle ümbrusest. Foto: Lauri Kulpsoo

Asutused, kelle suhtes on kõlanud ettepanekud need pealinnast välja kolida, on ise valdavalt sellele vastu, peljates nii kulude kasvu kui töötajatest ilmajäämist. Kogemuse läbi teinud haridusministeeriumis on enam kui kümne aastaga aga töökorraldus paika loksunud.

Näiteks Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) soovitas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Viljandisse kolida. RMK juhatuse esimees Aigar Kallas leidis, et selleks pole mingit mõistlikku põhjust. «Kontorid asuvad nendes kohtades, kuhu organisatsioon on loogiliselt arenenud. RMK-l on üle 30 kontori, millest ainult üks asub Tallinnas,» sõnas ta.

«RMK kontorite asukoha valikul on olnud oma osa ka ajaloolistel põhjustel, aga sõltub see eelkõige töö hulgast ja inimeste olemasolust. RMK Tallinna kontoris töötab 6 protsenti RMK töötajatest. Meil pole mingit mõistlikku põhjust viia Paikuse kontor üle Narva või Tallinna oma Viljandisse,» sõnas Kallas.

Keskkonnainspektsiooni, mida Seeder soovitas Pärnusse üle viia, pressiesindaja Leili Tuul vastas ideele kommentaariks napilt, et asutus seda ei otsusta. «Põhimõtteliselt on igasugused variandid võimalikud, aga meie sellist küsimust ei otsusta. See on poliitiline otsustus. Pealegi on Keskkonnainspektsioonil juba praegu Pärnus esindus (kontor) olemas, nii nagu ka kõigis teistes maakondades,» lausus Tuul.

Ka Eesti Loto, Tervise Arengu Instituudi ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) juhid on väljendanud arvamust, et kolimine poleks mõttekas (vt lisalugusid).  

Haridusministeerium on samasuguse vastuseisu enam kui kümme aastat tagasi läbi teinud. 2001. aasta juulis Tartusse kolides tuli ministeeriumis töötanud 108 inimesest ülikoolilinna tööle vaid 32 ehk alla kolmandiku, 17 jäi tööle ministeeriumi Tallinna esindusse ning 59 otsustas ministeeriumist lahkuda.

«Täna on enamik ministeeriumi uutest töötajatest pärit Tartust, kuid tööle käiakse ka Otepäält, Põltsamaalt, Viljandist ja mujalt,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva. «Selliseid inimesi, kes elavad Tallinnas ja töötavad Tartus, ei ole, küll aga on ametnike hulgas neid, kes töökohustuste tõttu pealinnas üsna sageli käivad.»

Samuti kinnitas Ladva, et ministeeriumi Tartusse kolimine ei tõstnud asutuse igapäevaseid kulutusi, näiteks kinnisvaraga seotud teenused on Tartus hoopis odavamad kui Tallinnas. «Kui kolleegidega ministeeriumi asukoha teemal rääkida, siis valdavalt peetakse Tartut väga heaks töö- ja elukeskkonnaks,» lisas pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles