Valitsus arutab politseinike, päästeteenistujate ja kaitsepolitseinike palgatõusu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Martin Ilustrumm / Reporter.ee

Valitsus peaks kinnitama neljapäevasel istungil politseiametnike, päästeteenistujate ja kaitsepolitseinike palgamäärade tõstmise.

Politseiameti ja piirivalveameti ühendamisel 2010. aastal palgasüsteeme ei ühendatud ning seni on politseiametnike palgad politsei ja piirivalve valdkonnas olnud erinevad. Palgasüsteemi läbipaistvamaks muutmiseks kehtestatakse kõigile politseiametnikele ühesugused palgaastmetele vastavad kuupalgamäärad.

Palgareformi tulemusel ootab palgatõus 85 protsenti politseiametnikest ehk ligi 3400 inimest. Menetluse ja piirkonnatöö tööliini politseiametnike palgad hakkavad alates 1. jaanuarist olema üle Eesti keskmise palga ehk vähemalt 855 eurot. Piirivalves patrulli ja vaatlustegevuse tööliini ning korrakaitses patrullimise tööliini politseiametnike uue palgasüsteemijärgne palk, mis on väiksem kui 855 eurot, tõuseb vähemalt viis protsenti.

Eelnõu kohaselt makstakse Ida-Virumaal töötavatele politseiametnikele v.a piirivalvebüroo ametnikele ja Lõuna prefektuuri idapiiri kordonis töötavatele politseiametnikele regioonitasu 80 eurot kuus ning Põhja prefektuuri politseiametnikele 100 eurot kuus.

Kõrgendatud riskiga tööde lisatasu suurus on 25 eurot kuus. Seda makstakse järgmistele tööliinidele: patrull- ja vaatlustegevus piirivalves, menetlus ja julgestus kriminaalpolitseis ning patrulli, piirkonnatöö, liiklusohutus ja eriüksuse töö korrakaitses.

Eelnõuga suurendatakse ka ametipalga osakaalu kogupalgas. Politseiametnike kogupalgas kasvab astmepalga osakaal keskmiselt 65 protsendilt 83 protsendinini ning teenistusastmetasu osakaal väheneb 10 protsendilt neljale protsendile.

Lisaks kinnitab valitsus päästeametnike ja kaitsepolitseinike palgaastmestiku tõstmine.

Päästeameti päästeteenistujate palgamäärad jäävad praegu vahemikku 440,99 kuni 3233,93 eurot. Eelnõu kohaselt suurendatakse päästeameti päästeteenistujate palgamäärasid ning uued palgamäärad jäävad vahemikku 511 kuni 3234 eurot. Häirekeskuse päästeametnike palgamäärad jäävad täna vahemikku 529 kuni 2328 eurot. Eelnõu kohaselt jäävad uued palgamäärad jäävad vahemikku 529 kuni 2873 eurot.

Sisekaitseakadeemia päästeteenistujate palgamäärad jäävad 2012. aasta lõpus vahemikku 585 kuni 1924 eurot. Eelnõu kohaselt jäävad uued palgamäärad jäävad vahemikku 610 kuni 2264 eurot.

Päästjate palkasid tõstetakse minimaalselt viis protsenti.

Kaitsepolitseiametnike palgamäärad suurenevad eelnõu kohaselt kuus protsenti ja kõigil kaitsepolitseiameti ametnikel solidaarselt. Palgamäärad ja politseiametnike teenistusastmetasud on ümardatud lähtudes üldisest ümardamise reeglist. Teenistusastmetasusid ei suurendata.

Sarnaselt eelnevatele aastatele suurendatakse ametnike palgamäärasid Ida-Viru maakonnas 25 protsenti ning Harju maakonnas 15 protsenti.

Määrusi rakendatakse 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles