Postimehe aasta inimene 2012 on Urmas Dresen

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen.
Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. Foto: Küllike Rooväli

Postimees kuulutas aasta inimeseks 2012 Eesti Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni, kelle juhtimisel avati kevadel Lennusadam.

«Tunnustame visionääri, kes julges unistada väga suurelt, et ta ehitas oma idee nullist üles, omamata seljataga mingeidki riiklikke plaane või otsuseid, mis sellist objekti rajama kohustaks või seda isegi soosiks,» ütles Postimehe vastutav peatoimetaja Anvar Samost.

«Lennusadama näol on tegu objektiga, mis on maailmatasemel, mida ei pea häbenema, see on esimene meie selline muuseum, mille pärast sõidavad turistid siia. Samas on aga selle muuseumi lahendus täiesti omapärane, vältides teiste maale tõstetud laevade muuseumide kopeerimist,» tõi Samost esile.

Postimees tunnustab Dreseni sihikindlust ja visiooni läbi aastakümnete. Tema idee tuua allveelaev Lembit kaldale küpses juba ammu, ning ehkki esimene projekt - viia muuseumlaevad  Admiraliteedi basseini ja Lembit sinna tootmishoonesse - ebaõnnestus, ei löönud Dresen käega.

Postimees peab oluliseks Dreseni julgust võtta ette selliste mõõtmetega projekt, mis kerkis ja kasvas peaaegu nähtamatult, nii et isegi muuseumi töötajad ise ei jaganud algul ülemuse vaimustust sellisest lennusadamast.

Lisaks on Lennusadamal tähendus ka Eesti kui mereriigi taassünnile - meie oma rahvas on hakanud huvi tundma muuseumi vastu, millised on mujal Euroopa kultuurides tavapärased.

8. detsembril 1958 sündinud Urmas Dresen on Eesti Meremuuseumis erinevatel ametikohtadel  töötanud alates 1979. aastast. Alates 1998. aastast on ta muuseumi direktor.

Aasta inimese valimine on Postimehe traditsioon juba alates 1997. aastast. See on hea võimalus tunnustada väljapaistvaid inimesi ja nende saavutusi ning tugevdada seeläbi ühiskonnas elu edasiviivaid väärtushinnanguid. Postimehe peatoimetaja Merit Kopli sõnul tahab Postimees aasta inimese nimetamisega esile tõsta neid, kelle tegevusel on tähendus ka aastate pärast, kelle teod lähevad ajalukku.

Eelmisel aastal pälvisid Postimehe aasta inimese tiitli saastekvoodiga kauplejad Anne Sulling ja Hannu Lamp. Varasemail aastail on Postimehe aasta inimesena äramärkimist leidnud veel kopsuarst Tanel Laisaar, kirjanik Sofi Oksanen, olümpiavõitja Gerd Kanter, suursaadik Marina Kaljurand, merefüüsik Tarmo Soomere, mägironija Alar Sikk, olümpiavõitja Andrus Veerpalu, Eesti sõdurid Iraagis, aga ka joonisfilmi «Leiutajateküla Lotte» loojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles